Belföld

Nyakunkba szakadnak a felhők a héten

Keddre és szerdára figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat, amikor akár jégeső is kialakulhat a felhőszakadásból, de egész héten, így május 1-jén is zivatarokra számíthatunk.

Kedden 11 megyében, Pesten, Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben, Csongrádon, Fejérben, Komárom-Esztergomban, Somogyban, Tolnában, Veszprémben és Zalában a déli óráktól egyre több helyen számíthatunk felhőszakadásra, amikor intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Mindezt viharos széllökések (60-75 km/h) és jégeső (jégméret kisebb mint 2 cm) kísérheti.

A délelőtti óráktól erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, délután inkább csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Délutánra egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északi szél megélénkül, zivatarok környékén erős vagy viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között várható. Késő estére 11, 17 fokig hűl le a levegő.

Szerdán ugyancsak felhőszakadásra figyelmeztetnek a meteorológusok, csak kisseb területet érintenek az intenzív zivatarok. Akkor Baranya Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyére érvényes a citromsárga fokozat. A többórás napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen valószínű zápor, zivatar. Helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen valószínű zápor, zivatar. Az északi szél helyenként megélénkül. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen valószínű zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik