Belföld

Nem változtatja meg a Fidesz a földtörvényt

A Fidesz szerint a jogi feltétel sem adott ahhoz, hogy az LMP kezdeményezésére összehívják az Országgyűlést a földtörvény módosítása miatt, a jogszabály megváltoztatása pedig nem indokolt.

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese a házbizottság keddi rendkívüli ülését követően kijelentette: a földtörvényt nagyon fontos nemzeti ügynek tartják, és az előző ciklusban olyan jogszabályt fogadtak el, amely a magyar termőföldet az Európai Unió szabályaival összhangban magyar kézben tartja, nem teszi lehetővé a spekulációs célzatú külföldi földtulajdonszerzést. Ilyen értelemben a földtörvény módosítása nem indokolt – szögezte le.

A fideszes politikus politikai akciónak minősítette, hogy az LMP kezdeményezte a házbizottság összehívását, mert szavai szerint a jogi feltétele sem állt fenn annak, hogy az Országgyűlést össze lehessen hívni. Jelezte: az LMP frakciója kedden délelőtt nyújtotta be módosító javaslatát a parlamentnek, és miután 72 órának el kell telni az Országgyűlés összehívása és a rendkívüli ülés megtartása között, akkor sem lehetne jogszerűen ülést tartani, ha egyébként indokolt lenne.

Gulyás Gergely úgy vélte: különösen komolytalan az akció annak fényében, hogy az LMP a következő Országgyűlésnek is tagja, így semmi akadálya, hogy bármilyen kezdeményezést, javaslatot benyújtsanak a május 6-át követően. “Politikai látványszínház áldozatai lettünk az LMP hibája miatt” – fogalmazott.

A politikus kérdésre szólt arról is: álláspontjuk szerint nincs oka kötelezettségszegési eljárást indítani az Európai Bizottságnak a földtörvény miatt, de ha eljárás indulna és az eredménye szerint módosítani kellene a jogszabályt, akkor is úgy fogják tenni, hogy Magyarországon kizárólag itt élő és gazdálkodó magyar ember vehessen földtulajdont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik