Belföld

Lázár Jánoshoz kerülhetnek az uniós ügyek

A hvg.hu értesülései szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez csatolja az új kormány az európai uniós államtitkárságot, ezt a portálnak több forrás is megerősítette. A változtatásról nem hivatalosan már a fővárosban működő tagállami diplomáciai testületeket is értesítették. Ezzel együtt az államtitkárság összetétele nem módosul.

A portál egy másik informátora szerint az is elképzelhető, hogy az összes uniós ügyet egy giga-államtitkárságba szervezik össze, az uniós pénzek fölötti felügyelet eddig is a Miniszterelnökséghez tartozott.

Változás a külügy élén

Martonyi János külügyminiszter már korábban bejelentette, nem vállal újabb négy évet, utódjaként Navracsics Tibort emlegetik, aki eddig miniszterelnök-helyettes és közigazgatási és igazságügyi miniszter volt. Az ő utódja Trócsányi László, korábbi párizsi nagykövet lehet, de csak igazságügyi miniszterként, a közigazgatás szintén Lázár János felügyelete alá kerülhet.

Azonban Navracsics Tiborból csak ideiglenesen lehet külügyminiszter, az év második felétől hazánk uniós biztosának jelölhetik. A következő külügyminiszterként pedig a legtöbben Szijjártó Pétert emlegetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik