Belföld

Erdő Péter II. János Pál hipnotikus erejéről

Az érsek-bíboros szerint sokan a néhai pápában keresték magát Jézus Krisztust.

Erdő Péter szerint nagyszerű volt Rómában látni azt, hogy a kettős szentté avatás előestéjén általános, ütemes mozgás volt megfigyelhető. Olyan, mint II. János Pál temetésének előkészületeikor, akkor is milliójával érkeztek zarándokok. A bíboros a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában nagy örömünnepnek nevezte, hogy a jelenlévők méltóságteljesen viselkedtek, a szertartást olyan megilletődöttséggel kísérték, ami egészen különleges.

Sok embert az indított el, hogy mennyire közel állt hozzá II. János Pál. Erdő Péter szerint II. János Pál életre váltotta azt a folyamatot, amelyet XXIII. János a II. vatikáni zsinattal indított el. II. János Pál utat mutatott. A személyes jelenléte szinte hipnotizáló erővel hatott az emberekre. Ha ő egy félmilliós tömegnek a közepén megjelent, akkor rögtön lehetett érezni, hogy ott van valaki. Az emberek nemcsak azért figyeltek rá, mert kitűnő, kedves, nagyszerű ember volt, hanem sokan keresték benne magát Jézus Krisztust, rajta keresztül az isteni közvetlenséget – fogalmazott a bíboros.

A szentté avatás elsősorban példaképállítás, állásfoglalás az egyház részéről, hogy teljes biztonsággal meg vagyunk győződve, miszerint az adott személy üdvözült, Isten országában van, valódi közbenjárónk lehet – magyarázta Erdő Péter. Mint mondta: a szentek sírja már fenn van a Szent Péter-bazilikában, oltárra van emelve, ahol boldog XI. Ince pápának a sírja volt. Hosszú-hosszú sorok állnak, naponta zarándokok tömege látogatja őket.

A zarándokok ismét ellepték a Vatikánt

A XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatására érkezett zarándokok közül sokan Rómában maradtak, hogy részt vegyenek a Szent Péter téren a hálaadási szentmisén is, amelyen Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi általános helynöke köszönetet mondott Lengyelországnak a “kitartó hitéért”. A koncelebráló Stanislaw Dziwisz krakkói érsek “a lengyel föld fiának” nevezte a néhai pápát, aki “második hazájának tartotta Itáliát, de minden népet sajátjának érezte”.

A kettős szentté avatást az egyház “megújulása” jelképének nevezte Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke az Il Messaggero című római napilapnak írt cikkében. A Corriere della Sera azt hangsúlyozta, hogy vasárnap a négy pápa (a szentté avatott két néhai pápa, a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa és a szentté avatáson részt vevő XVI. Benedek nyugalmazott pápa) napja volt, de Szent Péternek csak egy utódja van, Ferenc pápa. XXIII. János és II. János Pál közös szentté avatását Ferenc pápa “remekművének” nevezte José Saraiva Martins bíboros a La Repubblicában.

Rómában a zarándokok miatt még kiemelt a biztonsági készültség. Ignazio Marino főpolgármester azt mondta: hogy az olasz főváros “kiválóan” szerepelt. A másfél millió zarándok tömegében 1672 ember szorult elsősegélyre, 130-at  vittek kórházba. 15 zsebtolvajt tartóztattak le. Ferenc pápa hétfőn I. János Károly spanyol királyt és feleségét fogadja a Vatikánban, a VI. Pál audiencia-terem melletti fogadószobában. Az olasz sajtó számos fényképpel illusztrálta, hogy a szentté avatáson résztvevő bíborosok és magas rangú politikusok fényképezőgépekkel és mobiltelefonokkal készítettek selfie-ket Ferenc pápa társaságában. Az egyházfő pedig, miközben a pápamobillal a zarándokok tömegében haladt, az emberek között felismerte egyik ismerősét és a lehető legtermészetesebb módon a kezével mutogatta el neki, hogy később telefonon felhívja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik