Belföld

Schwarzenegger miatt kezdett gyúrni az ország legizmosabb rendőre

Debreczeni Gábor alezredes munkája során már volt sok éles helyzetben, de mit ad isten, még egy bűnözőnek sem volt kedve rátámadni.

Már a szeme is belefájdul annak, aki végignézi Debreczeni Gábor edzését. Pedig a rendkívül szerény, mosolygós 37 éves fiatalember szerint nincs abban semmi különös, ha valaki sok év rendszeres tréning, sportszerű életmód, az edzésekhez igazodó étkezés mellett egy-egy délutánon tonnák sokaságát képes megemelni. Hogy mennyit is pontosan? Erre Debreczeni alezredes, a Makói Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója nem tudott pontos választ adni, mert, mint mondta: még soha nem végzett efféle számolgatásokat.

A eredményeit viszont számon tartja. 2003-ban indult el első versenyén, és a Superbodyn, ami hazánk egyik legrangosabb testépítő bajnoksága. Rögtön 2. helyezést ért el. Azóta több mint harminc vetélkedésen, többek között a WBPF szövetség, illetve a NAC szervezet versenyein ámulhattak a nézők közel sem hétköznapi izomzatán. Elindult a Mister Zsaru bajnokságon, itt háromszor is sikerült a dobogó legfelső fokára állnia, ezért elnyerte az örökös bajnok címet. Az Európa Kupán és a Világ Kupán is szerezett már egy-egy ezüstérmet, és a Superbody abszolút magyar bajnoki címét is sikerült megnyernie.

Fotók: Facebook

Debreceni alezredes azt is elmondta, nagyon szereti a hivatását, már gyermekkora óta rendőrnek készült, így soha nem kívánt átigazolni a profik táborába.

„A sport kamaszkorom óta része az életemnek, és egyébként azért kezdtem el edzeni, mert a rendőr szakközépiskolában túl vékonynak tűntem 70 kilómmal ehhez a rendőri hivatáshoz. Előbb a küzdősportok kötöttek le, majd Arnold Schwarzenegger filmjei kedveltették meg velem a testépítést. De csak annyit edzek a Kokovai Team tagjaként, amennyit a munkámmal össze tudok egyeztetni. Soha nem mértem le, hogy egy-egy edzés során összesen hány tonnát emelek meg, mert ez függ attól, aznap fizikailag, szellemileg milyen fáradtan érkeztem meg a terembe. De ha kilókat kellene sorolnom, talán láberősítő programomat emelném ki. A súlyzós guggoláskor 250 kiló van a vállamon, amikor 8 ismétlést végzek egy sorozatban háromszor egymás után. A guggológépen ezt a 3×8-at már 320 kilóval teljesítem, majd a lábtoló gépen következik a 3×8 600 kilóval. A kezeimről annyit: oldalemeléskor 40 kilós kézi súlyzóval dolgozom.”

Ezek a számok nem csak azoknak döbbenetesek, akik még életükben nem szagolták az edzőtermek levegőjét. Az ország legerősebb rendőrét elismerő ámulattal bámulják sporttársai is, miközben egy-egy edzésen közel két óra alatt teljesíti edzésprogramját, vagyis nem csupán erős, de rendkívül dinamikusan is gyúrja a testét.

Alapozáskor hetente négyszer látják a teremben, versenyre készülve 5-6 edzésnek is bele kell férnie a programba. Miközben természetesen pontosan megtervezett étrendje is. Amikor építi a testtömegét mindent eszik – árulta el az alezredes –, ám a versenyre fogyasztás időszakában, az úgynevezett „szálkásításkor” már sokkal jobban odafigyel arra, mi kerül a tányérjába. De azért 70-80 deka rizst megfőz ahhoz a kilónyi csirkemellhez, amivel pótolja az elégetett kalóriákat, és természetesen a rengeteg zöldség sem hiányzik az asztalról. Ilyenkor, mint mondja, kétóránként kell ennie, ez is titka a tökéletesre formált body-buildinges testnek.

A versenyzés, a felkészülés persze nem olcsó mulatság, de az alezredes sikereire egy táplálék-kiegészítőket gyártó és forgalmazó amerikai világcég is felfigyelt, és ők szponzorálják Debreczeni sportkarrierjét.

Szintén rendőr felesége és 7 éves kislánya büszke a különleges férjre, apukára, de hogy a most féléves kisfia, Kristóf beszáll-e majd az izomépítők sportjába, még a jövő titka – mondta a 180 centi magas 120 kilós szuperzsaru.

„Egy biztos, erőltetni nem fogom, hiszen pontosan tudom mennyi lemondással és küzdelemmel jár ez a sportág. De azt mindenképpen szorgalmazom majd, hogy gyermekeim sportoljanak, ugyanis a testmozgás nem csupán élvezetes és rengeteg örömet kínál, hanem a test mellett megedzi az ember lelkét is. A sportos ember sokkal jobban teljesít napi munkája során, könnyebben veszi az akadályokat, és persze nem ijed meg a saját árnyékától.”

Az ő árnyékától viszont annál többen ijedhetnek meg – mondtam, elnézve hatalmas hátát, vállait.

„Munkám során, pedig már kerültem pár élesebb helyzetbe, még senki nem akart rám támadni. Szórakozóhelyen előfordult, hogy valaki nagyon erősnek érezte magát, de szép szóval akkor is le tudtam rendezni az ügyet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik