Belföld

Ülve tiltakoznak az emlékmű megépítése ellen

Demonstráció kezdődött péntek reggel a budapesti Szabadság téren, egy kisebb csoport a munkaterületre leülve igyekszik megakadályozni a térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű építésének megkezdését.

Magyar Fruzsina dramaturg, a tiltakozók szószólója a helyszínen az MTI-nek azt mondta, értesültek arról, hogy péntek reggel meg akarják kezdeni az emlékmű építését, ezért már fél 6-kor a helyszínre érkeztek, hogy megakadályozzák a munkálatokat: gyakorlatilag elfoglalták az emlékmű tervezett helyszínét. Hozzátette, a munkások meg is jelentek reggel 6 óra körül, ám őket meglátva nem tettek semmit, és végül elmentek.

Ezzel új minőségbe lépett az emlékmű elleni tiltakozás, hiszen elszántak arra, hogy akár a testükkel is megakadályozzák az emlékmű felépítését, és a végsőkig kitartanak – mondta Magyar Fruzsina. A tiltakozók közül tízen közvetlenül az emlékmű tervezett helyszínén ülnek, a lebontott kordon mellett – egyikük a Demokratikus Koalíció jelvényével ellátott dzsekit visel -, tíz támogató pedig körülöttük helyezkedik el.

A helyszínt rendőrök biztosítják, a környéken három rendőrségi jármű áll, de a hatóság nem avatkozott közbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik