Belföld

Szentté avatás: Áder, Semjén hivatalosan, Orbán magánemberként megy

A kettős szentté avatásra több mint ötven országból jelezték delegációk a részvételüket.

Áder János köztársasági elnök is részt vesz XXIII. János és II. János Pál pápa vasárnapi szentté avatási ünnepségén a Vatikánban. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint az elnököt felesége, Herczegh Anita is elkíséri. A magyar kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli az állami delegációban, Orbán Viktor miniszterelnök magánemberként zarándokol el Rómába – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A kettős szentté avatásra több mint ötven országból jelezték delegációk részvételüket. Giuseppe Pecoraro, az olasz főváros prefektusa legalább 800 ezerre becsülte az érkezők számát.

A szentmise programja

A római Szent Péter téren vasárnap tíz órától kezdődik XXIII. János és II. János Pál szentté avatási szentmiséje, de a misére való készülés már kilenc órától megkezdődik – mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Kilenc órától fél órán át a papok és hívők az isteni irgalmasság rózsafüzér imájával készülnek a szentmisére. II. János Pál 2000-ben, a lengyel Faustina Kowalska szentté avatásakor hirdette ki, hogy a húsvét utáni második vasárnap az isteni irgalmasság napja lesz.

Fél tíztől tíz óráig a mindenszentek litániája csendül fel. A Szent Péter téri szabadtéri oltár közelében felsorakozó kórusok között lesz a Sixtus-kápolna kórusa, a római és a (XXIII. János szülőhelyének számító) bergamói egyházmegye kórusa, valamint a krakkói filharmonikusok kórusa. A szentmise tíz órakor kezdődik. Ferenc pápa vezetésével az egyházfővel koncelebráló papok a Szent Péter-bazilika előtt felállított oltárhoz vonulnak.

Fotó: Europress / AFP / Alberto Pizzoli

130-150 bíboros és 1000 püspök koncelebrál az egyházfővel. A Ferenc pápához az oltárnál legközelebb álló, jelentősebb koncelebrálók között lesz Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, II. János Pál egykori személyi titkára és Francesco Beschi, Bergamo püspöke – mondta Federico Lombardi.

Az áldoztatást a Szent Péter téren 600 pap végzi, a koncelebráló papoknak 70 diakónus adja át az ostyát, a Szent Péter tér és az Angyalvár közötti sugárúton további 200 pap áldoztat. A kanonizáció rítusa Ferenc pápa elhatározásából egyszerű és nem túl hosszú lesz – mondta a szóvivő. Angelo Amato bíboros, a szentté avatási kongregáció prefektusa háromszor egymás után arra kéri a pápát, avassa szentté XXIII. Jánost és II. János Pált. Az egyházfő utána latinul elmondja a szentté avatási formulát.

A két néhai szent pápa relikviatartóit bemutatják és a két szenthez közel álló személyek az oltárhoz viszik. XXIII. János ereklyetartóját rokonai és Bergamo város más képviselői viszik. Lombardi atya elárulta, hogy még nem tudják, ki viszi II. János Pál ereklyetartóját. Lehet, hogy azok, akikkel a lengyel pápa csodát tett, vagyis a pápához intézett imával meggyógyult Marie Pierre-Simon Normand francia nővér és Floribeth Mora Díaz Costa Rica-i asszony, akik részt vesznek a szentmisén.

II. János Pál relikviatartója ugyanaz lesz, mint a 2011-es boldoggá avatásán volt, és XXIII. Jánosnak ugyanilyen ereklyetartót készítettek. XXIII. János testéből egy apró darab került az ereklyetartóba, II. János Pálnak pedig néhány csepp vére. A szentté avatási kongregáció prefektus bíborosa hálát ad Ferenc pápának a szentté avatásért, felcsendül az örömének, és innentől tovább folytatódik az ünnepi szentmisék rendes menete.

A szentmise után a tervek szerint Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika előtti lépcsősoron vagy a bazilikában fogadja a delegációkat. A szentmisén – az oltárral szemközti – bal oldali szektorban 6000 papnak tartanak fenn helyet, a jobb oldalon az ugyanekkora létszámú hivatalos delegációknak. Ott lesz 35 uralkodó, államfő és miniszterelnök. A delegációk önként jelentkeztek a szentté avatáson való részvételre. Anglikán, ortodox és zsidó delegációkat is várnak.

Ami XVI. Benedek pápa részvételét illeti, Federico Lombardi egyelőre nem tudta megmondani, a nyugalmazott pápa jelen lesz-e. “Meghívtuk, és a meghívást örömmel fogadta, de csak az utolsó pillanatban tudjuk meg mi is, hogy részt vesz-e a szentté avatáson” – fogalmazta meg a szóvivő. A szentmise után a hívők XXIII. János és II. János Pál sírjához járulhatnak a Szent Péter-bazilika altemplomában. Hétfőn hálaadási szentmisét mutatnak be a Szent Péter téren.

Rómát elárasztották az ajándéktárgyak

Rózsafüzér, bögre, öngyújtó, póló, toll – a kettős szentté avatás előtt Róma utcáit elárasztották a XXIII. János és II. János Pál arcképével díszített ajándéktárgyak – tudatta az MTI tudósítója. A XXIII. János és II. János Pál arcképével vagy alakjával díszített kisebb-nagyobb tárgyak az egész városban kaphatók a Colosseumtól a Trevi-kútig. A legnagyobb kereslet a rózsafüzérek, mágnesek és medálok iránt van, talán alacsony áruk miatt, amely 50 cent és 2 euró között mozog.

A gazdasági válság a szentté avatáson is befolyásolja a vásárlási kedvet. Az árak igen változóak, attól függ ki a vásárló: az olaszok alkudoznak és a végén kevesebbet fizetnek, a külföldi zarándokoktól és turistáktól az árusok eleve többet kérnek. II. János Pál tenyérben elférő szobrának ára 13 és 35 euró között változik. A pápák arcképével díszített bevásárlószatyor néhány euró. Nem hiányzik a pápás puzzle és a II. János Pál életét végigkísérő kártyajáték sem.

A tárgyak jelentős többségén II. János Pál (1978-2005) látszik. “XXIII. Jánosra kevesen emlékeznek, ezért vele kevesebb szuvenír készült” – mondták az árusok. A legnagyobb kereskedelmi sikere jelenleg a Ferenc pápával díszített tárgyaknak van. Ezért számos szuveníren a jelenlegi és a két néhai pápa együtt szerepel. Egy hűtőmágnes Ferenc pápa, XXIII. János és II. János Pál hármas arcképével 2 euró. Három ugyanilyen mágnes 5 euró.

A római kereskedők nem titkolják, hogy Ferenc pápa tavalyi megválasztása óta nagyon jól megy az üzlet, “ezt a pápát mindenki szereti és keresi” – hangoztatták. A szentté avatás előtt két nappal a Szent Péter téren szüleikkel sétáló gyerekek kezében is Ferenc pápával díszített vatikáni fehér-sárga zászlócska lobog. Egy eurót kérnek érte, egy sarokkal arrébb már két eurót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik