Belföld

Együtt-PM: alakul a Fideszes maffiabank

Az ellenzéki tömörülés közleménye szerint a Takarékbank Zrt. pénteki közgyűlésén “a Magyar Takarék nevű oligarchakör olyan határozatot akar elfogadtatni, melynek célja, hogy az alkotmánybírósági eljárást és a pályázatot megkerülje”. Ez igazolja, hogy a “cél egy fideszes maffiabank létrehozása”, ahogy ezt a szövetség már a takarékszövetkezetek “integrációjáról” szóló törvény nyári elfogadásakor is mondta. A pártszövetség hűtlen kezelés gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz az ügyben.

Az Együtt-PM felidézte, hogy a Fővárosi Törvényszék egy hete megtiltotta a Takarékbank eladásának lezárását, mert álláspontja szerint “a tavaly nyáron elfogadott integrációs törvény sérti a tulajdonjogot, a jogállamiságot és a versenyt, ezért az Alkotmánybíróság vizsgálata szükséges. Amíg pedig ez a vizsgálat le nem zárul, a privatizációt nem lehet lefolytatni”.

A közgyűlés elé kerülő javaslat viszont arról szól, hogy a Takarékbank 600 millió forintért úgynevezett átváltozó kötvényeket bocsát ki, melyeket a Magyar Takarék lejegyez. “Ezek a kötvények részvénnyé alakulnak, ha a március 10-én aláírt adásvételi szerződés szerint megkapja az MFB takarékbankos részvényeit, és idén december 31-éig nem kapja meg a Magyar Posta takarékbankos részvényeit”. Az ellenzéki párt szerint az ügylet célja, hogy a Magyar Takarék az Alkotmánybíróság esetleges negatív döntése ellenére is többségi tulajdonhoz juthasson a Takarékbankban. Az Együtt-PM Szövetség szerint ez kimeríti a hűtlen kezelés jogi kategóriáját, ezért a közgyűlési határozat elfogadása után haladéktalanul feljelentést tesz az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik