Belföld

Állattenyésztési Napok 21 – esőben is hatalmas érdeklődés

Vásárhely24

2014. 04. 25. 12:28

Pénteken elstartolt a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idei rendezvénysorozata Vásárhelyen.

Szemerkélő eső, borongós idő, de bizakodó hangulat uralkodott kora reggel a Hód-Mezőgazda Zrt kiállítási centrumának környékén. A 9 órás megnyitóra, illetve azt követően rengetegen látogattak ki.

A cég olajozott gépezete, a felkészült és 20 év rutinjával felvértezett több száz dolgozó, most mint rendező-szervező állta a sarat. Szó szerint is. A nagy tömegben érkező ember és kocsi áradatot pillanatok alatt irányították és kezelték.

Az idei kiállítás minden eddiginél több kiállítót, céget, és felvonultatott állatot kínál. A résztvevő cégek már a jövő évre is foglalják a standokat. A kiállítás méreteiben már csak jelentős bővítéssel – nemrégen pedig növelték a területet – növelhető, hiszen helyhiány miatt sok céget már nem is tudtak befogadni. Idén, mindazonáltal újabb területeket nyitottak meg a kiállításnak.

A 16 hektáros terület a hagyományos látnivalók mellett, újdonságokat is rejt. Nem akarunk mindent idejekorán elárulni, egész egyszerűen ki kell menni és látni kell mindent.

A pénteki nap a szakmáé, a felvonultatott tenyészállatoké. A show és tenyészállat bírálatok mellett vadászkiállítás, hal-fajtabemutató, pásztorkutya-terelési bemutató, állati jó játszópark várja a kilátogatókat. És ez még csak a péntek. Többekkel találkoztunk, akik a munkanap ellenére, már pénteken kilátogattak.

Az, hogy a szakmainak indult rendezvény ma már családi fesztivállá is nőtt, azt hozta magával, hogy temérdek vendéglátó és elárusító stand is települt a centrumba. Hagyományos és különleges ételeket, italokat kóstolni, épp oly nagyszerű élmény, mint fotózni a szebbnél szebb jószágokat, gépeket és a modern mezőgazdasági megoldásokat.

A kiállításra, – mely hazánkon túl Közép-kelet Európában is egyedülálló – már presztízskérdés is eljönni egy-egy kiállítónak. Mindemellett szakmai tapasztalatcsere, kapcsolatépítés, sőt jövőbeni nagy üzletek színhelye is a háromnapos rendezvény. A magyar és az európai mezőgazdaság állattartáshoz kötődő összes szegmense megjelent az idén, a környező országok mellett még Törökországból is érkeztek vendégek.

Mindezt Antal Gábor a cég vezérigazgatója is hangsúlyozta megnyitóbeszédében, amit a szokásos reggeli lovas felvonulás előzött meg. Kiemelte, arra is nagy súlyt fektetnek, hogy a hagyományos magyar állatfajtákat mindig – az idén is – bemutassák, elsősorban a nagyközönségnek. A megbízhatóság a kiállítás 21 esztendejének egyik alappillére, mondta, 21 év alatt nem engedtek a színvonalból, sőt azon minden évben növelni is tudtak.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott még Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeriparért felelős alelnöke, Almási István Hódmezővásárhely polgármestere, valamint Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A kilátogatók bár sok parkolóhellyel készültek a szervezők, jobban teszik, ha gyalog, kerékpárral érkeznek, vagy a kocsit a város szélén hagyják. Esernyővel, meleg és “játszós” ruhával is érdemes készülni.

Aki az internet nem tudja mellőzni az wifi jelszót is kaphat, de a hétvégi lottót is fel lehet adni a kiállítási centrum területén, sőt tejet és halból készül finomságokat is kóstolhatunk ingyen. Ezen kívül még tényleg szinte minden van, azon a bizonyos katonán kívül. A kiállítás vasárnapig 9-től 18 óráig van nyitva.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.