Belföld

Állattenyésztési Napok 21 – esőben is hatalmas érdeklődés

Pénteken elstartolt a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idei rendezvénysorozata Vásárhelyen.

Szemerkélő eső, borongós idő, de bizakodó hangulat uralkodott kora reggel a Hód-Mezőgazda Zrt kiállítási centrumának környékén. A 9 órás megnyitóra, illetve azt követően rengetegen látogattak ki.

A cég olajozott gépezete, a felkészült és 20 év rutinjával felvértezett több száz dolgozó, most mint rendező-szervező állta a sarat. Szó szerint is. A nagy tömegben érkező ember és kocsi áradatot pillanatok alatt irányították és kezelték.

Az idei kiállítás minden eddiginél több kiállítót, céget, és felvonultatott állatot kínál. A résztvevő cégek már a jövő évre is foglalják a standokat. A kiállítás méreteiben már csak jelentős bővítéssel – nemrégen pedig növelték a területet – növelhető, hiszen helyhiány miatt sok céget már nem is tudtak befogadni. Idén, mindazonáltal újabb területeket nyitottak meg a kiállításnak.

A 16 hektáros terület a hagyományos látnivalók mellett, újdonságokat is rejt. Nem akarunk mindent idejekorán elárulni, egész egyszerűen ki kell menni és látni kell mindent.

A pénteki nap a szakmáé, a felvonultatott tenyészállatoké. A show és tenyészállat bírálatok mellett vadászkiállítás, hal-fajtabemutató, pásztorkutya-terelési bemutató, állati jó játszópark várja a kilátogatókat. És ez még csak a péntek. Többekkel találkoztunk, akik a munkanap ellenére, már pénteken kilátogattak.

Az, hogy a szakmainak indult rendezvény ma már családi fesztivállá is nőtt, azt hozta magával, hogy temérdek vendéglátó és elárusító stand is települt a centrumba. Hagyományos és különleges ételeket, italokat kóstolni, épp oly nagyszerű élmény, mint fotózni a szebbnél szebb jószágokat, gépeket és a modern mezőgazdasági megoldásokat.

A kiállításra, – mely hazánkon túl Közép-kelet Európában is egyedülálló – már presztízskérdés is eljönni egy-egy kiállítónak. Mindemellett szakmai tapasztalatcsere, kapcsolatépítés, sőt jövőbeni nagy üzletek színhelye is a háromnapos rendezvény. A magyar és az európai mezőgazdaság állattartáshoz kötődő összes szegmense megjelent az idén, a környező országok mellett még Törökországból is érkeztek vendégek.

Mindezt Antal Gábor a cég vezérigazgatója is hangsúlyozta megnyitóbeszédében, amit a szokásos reggeli lovas felvonulás előzött meg. Kiemelte, arra is nagy súlyt fektetnek, hogy a hagyományos magyar állatfajtákat mindig – az idén is – bemutassák, elsősorban a nagyközönségnek. A megbízhatóság a kiállítás 21 esztendejének egyik alappillére, mondta, 21 év alatt nem engedtek a színvonalból, sőt azon minden évben növelni is tudtak.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott még Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeriparért felelős alelnöke, Almási István Hódmezővásárhely polgármestere, valamint Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A kilátogatók bár sok parkolóhellyel készültek a szervezők, jobban teszik, ha gyalog, kerékpárral érkeznek, vagy a kocsit a város szélén hagyják. Esernyővel, meleg és “játszós” ruhával is érdemes készülni.

Aki az internet nem tudja mellőzni az wifi jelszót is kaphat, de a hétvégi lottót is fel lehet adni a kiállítási centrum területén, sőt tejet és halból készül finomságokat is kóstolhatunk ingyen. Ezen kívül még tényleg szinte minden van, azon a bizonyos katonán kívül. A kiállítás vasárnapig 9-től 18 óráig van nyitva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik