Belföld

Tiltakoznak a roma jogvédők a HírTV miatt

A Médiatanácshoz fordult három jogvédő szervezet, mert a csatorna bűnügyi műsorában előítéleteket gerjesztett a romák ellen.

Az idén március 14-én este fél tízkor adásba került Célpont című műsor a betöréses rablásokat járta körül Borsodban. A jogvédők szerint a műsor hangvételével addig nem volt gond, amíg a megszólaló településvezető növekvő bűnözésről szóló beszámolóját a rendőrség vezetője statisztikákkal ellenpontozta – derül ki a Roma Sajtóközpont közleményéből.

Borsodi sötét?

A fordulat a film fele előtt áll be, amikor minden előzmény nélkül egy cigánytelepet, az ózdi Hétes-telepet mutatja a kamera. A jogvédők szerint „jól ismert sztereotip vizuális eszközökkel” (málló falú házak, rendezetlen közterek, csoportban álló, „dologtalan” tömeg), éri el az adás, hogy a néző a bűnözést a cigányokkal kösse össze. A képi hatást hangeffektek erősítik fel.

Az adásban nem volt konkrét magyarázat rá, hogy miért éppen a roma gettóban zajlott a forgatás. A jogvédők szerint az irányított hangulatkeltés eszközével éltek a műsorkészítők, melyben a „dologtalan cigány” és a „bűnöző cigány” sztereotípiát hangsúlyozták.

A videóban megnézheti, hogy mennyire manipuláltak

Tény, hogy a műsorban összekapcsolódott a bűnözés a cigányokkal, amelyet már a felvezető szöveg is megalapozott: „Betörés, rablás, uzsora, gyilkosság. Napi rutin Észak-Magyarországon. Az idősek lassan már nappal sem merészkednek az utcára. A cigány vajda radikális lett. A Célpontban a rablók listája és a borsodi sötét.”

Hivatalos eljárást szeretnének

A CivilMédia Nonprofit KFT. (CM), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és az Esélyt a Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) azért kifogásolja a műsort, mert az szerintük egy létező problémát (bűnözés-szegénység-oktatáspolitika) manipulatív módon úgy mutat be, hogy azt sugallja, a Borsodban kialakult helyzetért a romák a felelősek.

Bodrogi Bea, a CivilMédia jogásza elmondta: „Azt szeretnék elérni, hogy a Médiatanács indítson hivatalos eljárást, és mondja ki, hogy ennyire előítéletesen és kirekesztően nem ábrázolhat a média semmilyen társadalmi csoportot.” Ez fontosabb is, mint a szankció, pl. a pénzbírság – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik