Belföld

Egy színdarab miatt államosították a tankönyvkiadót

Megdöbbentő interjút közöl az Apáczai Kiadó honlapja a cég alapítójával és egyben vezetőjével. Kiderül, hogy az Apáczai fel lett ajánlva a „homloknyi Magyarországnak”.

Írtunk már arról korábban, hogy az állam „nagy titokban” megvette az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft.-t, de sokkal többet nem lehetett tudni az üzletről. Eddig. Esztergályos Jenő alapító ugyanis most hosszú interjúban mesél a hátérről, a motivációiról és szinte mindenről.

Az interjú igen hosszú, csak a lényeget emeljük ki:

Ott kezdődött, hogy részt vettünk feleségemmel a Thália Színház Veled Uram! című díszbemutatóján. A drámai végkifejletben ott áll Szent István a színpadon fizikálisan, mentálisan, pszichésen, naturálisan mezítelen felsőtesttel kiszolgáltatottan, kezében a Szent Koronával. Miután a gaz Orseolo Péter megvakította Vászolyt, Szent Királyunknak nem volt kire hagyományoznia a Koronát, ezért felajánlotta a nemzetnek, Szűz Máriának… Ebben a tragikusan megrázó pillanatban nagyon halkan súgtam feleségemnek, hogy (már bocsánat, az érdemtelen hasonlatért!) nekünk nincs koronánk, de mi is felajánljuk az Apáczai Kiadót ennek a Nemzetnek, ennek a Hazának, „a homloknyi Magyarországnak”.

Esztergályos ezután megkereste az államtitkárságot, ahol támogatták az ötletet, elkezdődtek a tárgyalások, és már az államé is lett a kiadó.

A teljes, nagyon tanulságos interjú ide kattintva érhető el, mi az Átlátszó Oktatáson láttuk először.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik