Belföld

Megosztoztak a pártok a Parlamenten

Az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek, az eddigieknél kevesebb bizottság működik majd.

Az öt országgyűlési alelnök közül kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik. A jegyzői helyekre három képviselőt delegál a Fidesz, kettőt-kettőt a KDNP, az MSZP és a Jobbik, egyet pedig az LMP – jelentette be Rogán Antal a Parlamentben tartott zárt tanácskozás után.

Az új parlamenti bizottsági struktúrával kapcsolatban a Fidesz 14 testület megalakítására tett javaslatot, “talán el lehet menni 15-ig”. Többet mindenképpen indokolatlannak tartana, hiszen egy kisebb parlamentben nem lehet 20 bizottságot működtetni, mint ahogyan az az elmúlt négy évben volt. Rogán szerint a bizottsági helyek elosztásánál nem ragaszkodnak a kétharmad-egyharmad kormánypárt-ellenzék arányhoz. Javaslatuk szerint a bizottsági elnöki posztokból ötöt tölthetne be ellenzéki politikus.

Az MSZP a foglalkoztatáspolitikát hiányolja

Tervezett bizottságok

Törvényalkotási; mentelmi; az alkotmányügyi és az emberi jogi ügyeket is magában foglaló igazságügyi; költségvetési; külügyi; honvédelmi és rendészeti; nemzetbiztonsági; nemzeti összetartozás; széles portfóliójú gazdasági; agár; az oktatást és a sportot is magában foglaló kulturális; az egészségügyi, szociális és családpolitikai ügyekkel foglalkozó népjóléti; továbbá a fenntartható fejlődés bizottsága jönne létre az új Országgyűlésben.

Mesterházy Attila MSZP-elnök szerint a megbeszélésen jelentős véleménykülönbség volt a bizottsági struktúra kialakításáról és arról, hogy milyen szakpolitikai területekkel kell foglalkoznia a testületeknek. A szocialisták az egyik legégetőbb hiányosságnak tartják, hogy a foglalkoztatáspolitika nem jelenik meg önálló bizottságban, miközben Magyarország egyik legnagyobb problémája a munkanélküliség.

Fontos lenne, ha a bizottságok az önkormányzati ügyekkel, a fejlesztéspolitikával, a közlekedéspolitikával, az ifjúságpolitikával, az idősüggyel és az energetikával is foglalkoznának. Ám ez nem minden esetben jelentené önálló bizottság létrehozását – tette hozzá. Példaként említette, hogy a gazdasági bizottság feladatai közé tartozhatna a közlekedés és az energetika, valamint össze lehetne vonni az európai uniós, a külügyi és a fejlesztéspolitikai bizottságot, így csak eggyel nőne a bizottságok száma.

Elfogadták, hogy a 14 bizottságból ötnek ellenzéki lesz az elnöke, de nem tudta még megmondani, lesz-e olyan bizottság, amelynek vezetéséhez ragaszkodnak. A parlament vezetésével kapcsolatban minden frakció elfogadta a 2010-es arányokat. Akkor egy parlamenti alelnököt és két jegyzőt jelölhetett az MSZP.

A Jobbik ragaszkodik a nemzetbiztonsághoz

A Jobbiknak egy alelnöke és két jegyzője lesz – jelentette be Vona Gábor pártelnök. Kifogásolta, hogy a javasolt bizottsági struktúrában még a területek megnevezésében sem jelentek meg érdemben az önkormányzatok, a foglalkoztatáspolitika, az ifjúság, illetve az energetika. A foglalkoztatáspolitikára kitérve megjegyezte: a három, ideológiájában egymástól nagyon távol álló ellenzéki frakció egyöntetűen azt az álláspontot képviselte, hogy legyen külön ezzel foglalkozó bizottság.

A Jobbik az ellenzéknek felkínált bizottsági elnöki tisztségek közül a nemzetbiztonsági bizottságéhoz ragaszkodni fog – rögzítette a pártelnök. Személyi javaslatokról nem kívánt nyilatkozni, azt ugyanakkor jelezte: a Jobbik valószínűleg két országgyűlési bizottsági elnököt és öt alelnököt ad.

LMP: hiányzik az energiapolitika

Az LMP is az energiapolitika szerepeltetését hiányolja a kormánypártok által javasolt bizottsági struktúrából – mondta Szél Bernadett, a párt társelnöke. Kifogásolta azt is, hogy a foglalkoztatási terület a gazdasági, az oktatás pedig a kulturális bizottság alá kerülne. Schiffer András, a párt másik társelnöke meglepően konstruktívnak nevezte a pozíciók elosztására vonatkozó egyeztetést, s jelezte, mivel tisztában vannak a parlamenti létszámarányukkal, nem támasztanak igényt parlamenti alelnöki tisztségre.

Az LMP várhatóan a fenntartható fejlődés bizottságának elnöki posztját kapja, emellett két bizottsági alelnöki posztra is igényt tartanak. A személyi döntéseket illetően Schiffer András jelezte: jövő szerdán alakul meg a frakciójuk, azt követően tájékoztatják a nyilvánosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik