Belföld

Matolcsyék újra feljelentenek

Az MNB büntető feljelentést tett Róna Péternek a jegybank hitelességét, törvényes működését és az iránta megnyilvánuló közbizalmat súlyosan sértő kijelentései kapcsán – derül ki a jegybank közleményéből.

Kedden Róna Péter az ATV-ben azt állította, hogy az Index 2014. április 16-án megjelent „Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül” című cikkében foglalt állítások túlnyomó része helytálló, és azt közölte, hogy a felügyelő bizottság azon a véleményen volt, hogy az MNB működése nem jogszerű, így a jegybank – többek között – törvényi felhatalmazás nélkül vásárolt hegedűt és képzőművészeti alkotásokat.

Feljelentenek

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint tekintettel arra, hogy Róna Péter állításai minden ténybeli alapot nélkülöznek és azt a hamis látszatot keltik, mintha a felügyelő bizottság kifogásolta volna az MNB működésének jogszerűségét, az MNB Róna Péternek a jegybank hitelességét, törvényes működését és az iránta megnyilvánuló közbizalmat súlyosan sértő, valótlan kijelentései kapcsán büntető feljelentést tett.

Korábban a jegybank cáfolta a Guarnieri-hegedű megvásárlását és a Balkán Fanatik támogatását. Emellett Matolcsy György szervezete közölte, Róna Pétertől sem béreltek ingatlant, de azért elhelyeztek egy oldalvágást az LMP által az MNB felügyelő bizottságába delegált tag felé

Róna haszont remélt volna?

Akkor azt írták, Róna néhány hónappal ezelőtt javaslatot tett arra, hogy az érdekeltségébe tartozó ingatlanban béreljen az MNB nagyobb területet. Az MNB vezetése ezt az ajánlatot megfontolás nélkül visszautasította éppen Róna Péter és a felügyelő bizottság védelme, valamint az MNB törvényes működésének megőrzése érdekében, hiszen olyan helyzet állhatott volna elő, hogy a felügyelő bizottság az MNB és az MNB egyik tagja közötti jogügyletet lett volna kénytelen vizsgálni.

Az MNB szerint Róna Péter bizonyára az általa remélt üzleti nyereség elmaradása miatti csalódottsága okán kifogásolja és tünteti fel hamis színben az MNB ingatlanvásárlásait.

Az Indexen 2014. április 16-án jelent meg a „Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül” című cikkben és az ATV 2014. április 16-i esti híradójában, valamint az Egyenes Beszéd című műsorában Róna Péter, az MNB felügyelő bizottságának tagja nyilatkozott az ügyben. A Magyar Nemzeti Bank szerint a megjelent, illetve elhangzott hamis tényállítások súlyosan sértik a jegybank hitelességét, törvényes működését és a vele szemben megnyilvánuló közbizalmat.

Múlt hét szerdán a jegybank már közölte, hogy feljelentést tesz az Index ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik