Belföld

Milliárdos zsebpénzt kapnak a pártok

Az országgyűlési választás eredménye alapján osztják újra a parlamenti pártoknak járó 3,8 milliárd forintot. A listán mandátumot szerzett politikai szervezetek számára 2011 óta változatlanul mintegy két és fél milliárd forintot biztosítanak, míg a pártalapítványok nem egészen 1,3 milliárd forintot kapnak – derül ki a Népszabadság cikkéből.

A Fidesz is veszít pénzt

A választások szerint leosztásban a Népszabadság becslése szerint a 3,8 milliárdból 1,6 milliárd juthat a Fidesznek és a KDNP-nek, valamint az alapítványaiknak, tehát a kormánypártok – amelyek 52 százalékos támogatottsága 45 százalékra csökkent – veszíthetnek háromszázmilliót.

Évente majdnem egymilliárdot könyvelhetnek el viszont a baloldali összefogás tagjai, hiszen az MSZP 2010-es 19 százalékával szemben most közösen a szavazatok 25 százalékát szerezték meg. Ez a korábbi szocialista bevételhez képest összesen hoz nagyjából kétszázmilliót.

A Jobbiknak (és alapítványának) a 16 helyett 20 százalékos szavazatarány százmillió feletti többletbevételt jelent. Az LMP-nek viszont a 320 millió helyett be kell érnie nem egészen kétszázmillióval, hiszen 2010-hez képest gyengébben teljesített.

400 milliót kap az MSZP

A pártok támogatására fordítható két és fél milliárd negyedrészét – hatszázmillió körüli összeget – az országos listán mandátumot szerzett jelölő szervezetek között egyenlő arányban osztják szét.

Miután összesen kilencen vannak, egyenként majdnem hetvenmilliót kapnak, beleértve a Magyar Liberális Pártot is, amelynek egyetlen jelöltje került be a parlamentbe.

Valójában tehát a fennmaradó körülbelül 1,9 milliárd forint oszlik meg a listás szavazatok arányában. A közös listát állítók esetében az előzetesen kötött megállapodás alapján folyósítják az összeget.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke a Népszabadságnak elmondta: az egyeztetések során az a döntés született, hogy a pénzt a 198 nevet tartalmazó közös lista alapján, az egyes pártok által megnevezett jelöltek arányában osztják szét, függetlenül attól, hogy szereztek-e mandátumot.

Az öt párt (a nekik alapból járó nem egészen hetven-hetvenmillió felett) 460-480 millióból részesedik még összesen. Az MSZP – amelynek 138 jelöltje volt a listán – 330 millióra, a DK csaknem hatvanmillióra, az Együtt ötvenmillióra, a PM 23 millióra, a Liberálisok pedig 12 millióra számíthatnak még ebből a forrásból.

Ebből az is következik, hogy a szocialisták anyagilag biztosan nem jöttek ki jól a szövetségből. Az idei 521 milliós párttámogatás helyett négyszázmillió esik rájuk.

Emellett van még további 1,3 milliárd, amit a pártok alapítványai kaphatnak. Ezt hasonló elvek alapján osztják szét a pártok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik