Belföld

A csőd szélén billeg az MSZP?

A párt alelnöke elismerte, hogy nehéz gazdasági helyzetben vannak, és ezt a problémát a székház eladása sem oldaná meg.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, a választási kudarcot követő belharcok mellett az adóssággal is meg kell küzdenie az MSZP-nek. A Magyar Nemzet a Vasárnapi Hírek tegnapi cikkére hivatkozva azt írta, hogy tartozásaik miatt a választási kampány véghajrájában a hitelező bank zárolta a szocialisták számláit.

Kedd reggel az ATV Start című műsorában nyilatkozott a lapértesülésről Gúr Nándor, az MSZP alelnöke. Úgy fogalmazott, hogy „tételesen nem tudok arról, hogy zárolták volna” a számlákat. Azt viszont elismerte, hogy nehéz helyzetben van a párt, és a nagyságrendileg 2 milliárdos adósság részben hitelből áll.

Gúr véleménye szerint azonban nem fog csődbe menni az MSZP. A költségvetési támogatás nagyjából fél milliárd forintot jelent egy évben az MSZP-nek, és bevételüknek szinte teljes egészét ez teszi ki. Arra a kérdésre, hogy abból miként lehet 2 milliárdot visszafizetni, úgy fogalmazott, hogy „huszon néhány esztendő elég sok idő” és vannak hosszú futamidejű hiteleik is.

Menekülőút

Arra a felvetésre, hogy a tagság nem „dobhatja-e össze” a tartozás egy részét, úgy felelt, hogy ez „lehetetlen” és „nem is várható el” tőlük. „Az MSZP soha nem arról volt híres vagy hírhedt, hogy olyan támogatói kör van a hátterében, mint adott esetben ma a kormánypárt mögött.”

Elmondta, hogy a párt székháza saját tulajdonban van, ami egy menekülőutat jelenthet, de „más utakat is kell keresni, ez önmagában szerintem nem elégséges”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik