Belföld

Szájer:„A pálinka hungarikum, a marihuána nem az”

„Az ügy jóval többről szól a pálinkánál. Arról: az állam, a bürokraták beleszólhatnak-e abba, hogy otthon, a kertben érett gyümölcsöt a magam számára hogyan hasznosítom. Magyarország kimondta, hogy ebből nem akar bevételt, ezért nem is akarja szabályozni. Erre jön egy még nagyobb bürokrácia, amely azt mondja, hogy ezt nem teheted meg. Miért? Mert máshol is szabályozzák. Ez ellen küzdeni jelképes ügy, a személyes szabadság melletti harc” – állítja Szájer. Ő nem lát párhuzamot a pálinka és az otthon termeszthető könnyűdrogok legalizálása között. Nagy különbségnek tartja, „hogy a pálinkafőzés régi magyar szokás, a pálinka hungarikum, a marihuána meg nem az, továbbá annak még a fogyasztását is tiltja a törvény.”

A Fidesz nemcsak a könnyűdrogok legalizálására, hanem a Jobbik EU-népszavazási ötletére is nemet mond, a kérdés ugyanis április 6-án eldőlt. „A Jobbik az egyetlen párt, amely a kilépést támogatná – és összesen 21 százalékot szerzett. A magyar választók elsöprő többsége is maradna tehát az Európai Unióban. Helyesen. Ha csak azt nézzük, hogy a hazai fejlesztések 97 százaléka EU-pénzből valósul meg…” Szájer a szocialisták 8 évi kormányzásával magyarázza, hogy nem közeledtünk a nyugati életszínvonalhoz az elmúlt tíz évben, hiszen Szlovákiában, Lengyelországban volt fejlődés a csatlakozás után. Szerinte olyat senki nem mer állítani, hogy gazdaságilag jobban jártunk volna, ha nem lépünk be az EU-ba.

„A Fidesz nem macsó párt”

A hetilap által a Fidesz első számú Európa-politikusának titulált Szájer utalt arra, hogy cseppet sem sértődött meg, amiért nem ő vezeti pártja EP-listáját, hanem Pelczné Gáll Ildikó. „Ő tapasztalt Európa-politikus, aki saját tehetségére alapozva végzi ezt a munkát, érdemi európai parlamenti felszólalásai számában például nálam jobban áll. Az pedig szerintem fontos üzenet, hogy a Fidesz nem macsó párt” – véli a politikus. Szerinte sok mindennek van üzenetértéke, de annak nincs, hogy Járóka Lívia nem került fel a listára. Szájer „képtelen feltételezésnek” nevezi, hogy a Jobbik erősödése miatt ne tennének oda roma politikust.

Azt jósolja, hogy az újabb kétharmad után sem lesz vége az EP-ben a magyar jobboldal rasszistázásának. Azért nem, mert „a listás rendszer miatt az EP-ben a tagországok parlamentjeiben megszokottnál nagyobb mértékben vannak jelen felelőtlen pártok. Olyanok, amelyek sehol nem voltak még kormányon. Ezek a pártok megtehetik, hogy életidegen ideológiai konstrukciókat védelmeznek az EP-ben, a legalapvetőbb tájékozottság megszerzésére sem kell venniük a fáradságot, hiszen soha nem kellett még találkozót egyeztetniük a valósággal.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik