Belföld

Nem kap 18 milliárdot a Sláger Rádió

Elutasította az elhallgattatott adó keresetét a nemzetközi választottbíróság - tudatta a a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Sláger Rádió befektetői 2011 decemberében nyújtották be kérelmüket a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID). „A tulajdonosok szerint Magyarország 2009-ben az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogra vonatkozó pályázat lebonyolításával és az abban hozott döntéssel megsértette a Hollandiával, Svájccal és Luxemburggal kötött kétoldalú beruházásvédelmi egyezményeket. A felperes 83,3 millió USD (jelenlegi árfolyamon mintegy 18 milliárd forint) összegű kártérítésre tartott volna igényt” – idézte fel a tárca.

Magyarország tavaly májusban kérte az eljárás joghatósági és érdemi szakaszra történő elválasztását. A választottbíróság helyt adott a kérelemnek, és az eljárást a magyar kifogás eldöntéséig az ügy érdemében felfüggesztette. Az alperes szerint a Sláger Rádiónak a pályázat idején nem kellett előnyben részesülnie amiatt, hogy korábban az adott frekvencián szólt, így hibás volt a felperesi érvelés, hogy ezt az állítólagos jogot Magyarország kisajátította volna.

Az ICSID 2014. április 16-án kézbesítette a joghatóság kérdésében hozott döntését. A bíróság ebben helyt adott Magyarország valamennyi kifogásának, és a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Idehaza négy éve jogerősen pert nyert az adó az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ellen. Akkor a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság ítéletét, amely szerint az ORTT már be sem fogadhatta volna a Neo FM pályázatát, ezért nem nyilváníthatta volna nyertessé, és nem is köthetett volna a céggel műsorszolgáltatási szerződést sem.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.