Belföld

“Itt fogunk megdögleni” – rendőri hangfelvétel a 2006-os ostromról

Több órán át ismertette a bíró a 2006-os székházostrom alatti segélykérő rendőrségi rádióforgalmazást a rendőri vezetők büntetőperének csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.

A rögzített hangfelvételek szövegének felolvasásából kiderült, hogy amikor kőzápor zúdult a Magyar Televízió Szabadság téri épületét védő rendőrökre, elöljáróik azt tanácsolták, zárkózzanak be a székházba, amikor pedig Molotov-koktélt dobtak az épületbe, már azt jelentették a rendőrök: “Nagyon rossz a helyzet! (…) Siessetek, mert itt fogunk megfulladni! (…) Itt fogunk megdögleni!”

“Élvetveszélyben vagyunk!”

Az ostromlott rendőrök vérmérsékletüktől, lelkiállapotuktól függően hol kérték, hol követelték feletteseiktől a segítséget: “Türelem, az van, de ezek egyre közelebb jönnek… (…) Igyekezzetek, már nagyon kivannak az emberek! (…) Annyi rendőr sérült van, hogy ki se tudjuk őket vinni. (…) Főnök, gázos a helyzet, nagyon gázos! (…) Amerre nézek, rendőr, csak az a baj, hogy szervezetlenek és kimerültek. (…) Életveszélyben vagyunk, nem tudjuk tartani! (…) Hol a (…) vagytok, már elnézést!” A rádióforgalmazásokból kiderült az is, hogy az egyik rendőrtől még a pisztolyát is elvették a támadók, letépték a derékszíjáról.

Az elöljárók nyugtázták az adásokat, időnként felszólították beosztottaikat, hogy tartsanak ki, és csak órák múlva hangzott el az utasítás: “Nyomjátok gyerekek, lőfegyver kivételével minden engedélyezve van”!

Nem ismerték, nem látták?

A tárgyaláson felvetődött, hogy az egyik vádlott, aki az MTV-székház helyszínparancsnoka volt az ostrom idején, nem is volt a helyszínen, de több olyan tanú is szót kapott, aki állította, hogy a vádlott az épületben volt. A tárgyaláson a vádlott állította, hogy a helyszínen volt, és az ezzel ellentétes adatok csak tévedésből, elírásból származhatnak.

Korábban több tanú is elmondta, hogy a tévészékház ostromakor a helyszínparancsnokot nem ismerték, nem látták. De volt, aki azt is megjegyezte, hogy ez szerinte nem is volt feltétlenül szükséges, mert az utasításokat úgyis a közvetlen feletteseiktől kapták.

A büntetőper bizonyítással folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Tucatnyian a vádlottak padján

Tavaly szeptemberben kezdődött a volt rendőri vezetők, köztük Bene László nyugalmazott rendőr altábornagy, volt országos főkapitány, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, volt budapesti főkapitány és tucatnyi társuk büntetőpere.

Az ügyészség 2006 őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatos álláspontja szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg. A vádhatóság többnyire felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

A vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket. Az elsőfokú büntetőper, amelyben várhatóan több mint száz tanút hallgatnak meg, legalább egy évig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik