Belföld

Ellehetetlenítheti a minisztérium a Mozaikot

A szegedi könyvkiadó vezetője szerint semmilyen szakmai okok nem támasztják alá az Emmi új tankönyvlistáját.

Az oktatási államtitkárság április eleji rendelkezése szerint, a következő tanévtől kezdve az állami fenntartású iskolák csak egy általuk készített, a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő címek töredékéből összeállított listáról rendelhetnek könyveket a diákjaiknak.

A szaktárca lista mellett felhozott érveit, a piacvezető, szegedi Mozaik Kiadó vezetője igyekezett megcáfolni, egy az Index.hu-hoz eljuttatott levélben.

Reményfy Tamás szerint az államtitkárság a rendelettel pusztán annyit tesz, hogy állami könyvek megvásárlására kötelezi a szülőket, még akkor is, ha a gyerekek tanárai azokat szakmailag nem tartják megfelelőnek. Írta ezt annak kapcsán, hogy a megkurtított listán többségében központi költségvetésből finanszírozott kiadók könyvei szerepelnek.

Hegedűs István, tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos a lajstrom nyilvánosságra hozatalakor azt mondta, az iskolák 80 százaléka állami intézmény, így mint fenntartónak az államnak joga van beleszólni a tankönyvrendelésbe. A szegedi kiadó vezetője ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy bár a diákok többsége valóban állami iskolába jár, a 3-12. évfolyamokon tanulók közel felénél a tankönyveket a szülők fizetik.

A miniszteri biztos korábban arról is beszélt, hogy a 2014-es tankönyvjegyzéken szereplő 3223 közismereti könyvből csak 922 címet aktualizáltak a kiadók az új kerettantervekhez. Reményfy szerint ez azt sugallja, mintha a kiadók nem dolgozták volna át a könyveiket, és ezért kell azokat az államnak biztosítania. Ezzel szemben azt írja, a 2014 szeptemberétől érintett évfolyamoknak szóló könyvekkel már elkészültek a kiadók, a többi taneszköz kiadását pedig épp a kormányzat akadályozta meg azzal, hogy 2013 decemberében minden folyamatban levő tankönyvvé minősítési eljárást leállítottak.

A Mozaik vezetője szerint az a megállapítás sem állja meg a helyét, miszerint egy központilag összeállított lista teret adhat azoknak a kisebb, ugyanakkor szakmailag kifogástalan munkákat jegyző vállalkozásoknak, amelyek a nagyhalak dominanciája miatt nem jutnak megrendelésekhez. Reményfy több olyan minőségi kiadványokkal rendelkező kiadót is megemlít, amely lemaradt a listáról (vagy rendkívül kevés címmel van rajta jelen), köztük a fennállásának hatvanadik évfordulóját ünneplő Cartographia Tankönyvkiadót is, melynek mindössze egy atlaszát ajánlják, annak ellenére, hogy a térképeik évtizedek óta szinte minden magyarországi iskolában megtalálhatóak.

A témáról bővebben az Index.hu-n olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik