Belföld

Elindult a börtönbe, de nem érkezett meg

A kapuvári férfi azért ment a fegyintézetbe, hogy megkezdje letöltendő büntetését. De egy hónap alatt nem ért oda.

A Kapuvári Rendőrkapitányság fogolyszökés vétsége miatt körözött egy 53 éves kapuvári férfit, aki jogellenesen hagyta el házi őrizetét – olvasható a police.hu-n.

P. Csaba tavaly szeptember 17 óta volt házi őrizetben. Az 53 éves férfi március 9-én este 6 óra és március 10-én 14 óra 25 perc közötti időben távozott otthonából azzal az indokkal, hogy a Győri Városi Bíróság által, más ügyben kiszabott büntetésének letöltését megkezdje. A győri börtönbe azonban nem érkezett meg és haza sem ment.

A férfit végül szerdán délután Mosonmagyaróváron elfogták a rendőrök, és kihallgatása után a Győri Büntetésvégrehajtási Intézetbe vitték.

A fogolyszökés bűntette – megéri?

A fogolyszökés szankcionálása a 2012-es Btk.-ban:

283. §

(1) Aki a büntetőeljárás alatt, illetve a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során a hatóság őrizetéből megszökik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki abból a célból, hogy az ellene folytatott büntetőeljárás alól oly módon vonja ki magát, hogy a lakhelyelhagyási tilalom tartama alatt a számára kijelölt területet, körzetet, vagy a házi őrizet tartama alatt a kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet végleg elhagyja, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása során a részére engedélyezett büntetés félbeszakítás, eltávozás, rövid tartamú eltávozás vagy kimaradás tartamának elteltével abból a célból nem tér vissza, hogy a büntetés végrehajtása alól kivonja magát.

(4) Korlátlanul enyhíthető a fogolyszökés elkövetőjének büntetése, ha – mielőtt tartózkodási helye a hatóság tudomására jutna – önként feladja magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik