Belföld

“Ön mikor menstruál?” – Az elherdált kampánymilliárdok nyomában

Az új választási törvény rendkívül bőkezűen jutalmazta azokat, akik akár egyéni jelöltként, akár pártként elindultak a 2014-es választáson.

Az országos listát állító pártok 150-600 millió forintot kaptak, míg az egyéni jelöltek ezen felül fejenként 1-1 millió forintot. A végösszeg 7 milliárd forint, melynek egy részét szinte biztosan vissza kell(ene) fizetni. Lapunk cikksorozatot indít, hogy az olvasók követni tudják az elherdált pénzek útját, sorsát. Minden jelöltet megkeresünk, és megpróbáljuk a pártokat is minden forinttal elszámoltatni.

 

A MÁK-tól először az egyéni jelölteknek járó egymilliókról szerettünk volna adatokat megtudni. Az államkincstár ennek kapcsán közölte: összesen 1554 jelölt indult a voksoláson, kincstári kártyára ebből 597 jelölt kapott 1-1 millió forintot. További 505 jelölt lemondott a párt javára a pénzről (igaz, ez esetben is a jelöltnek kell visszafizetni), 452 jelölt pedig nem vette fel a pénzt.

 

Összesen tehát 1 milliárd forintot osztottak ki, ami hatalmas összeg, ráadásul egy része visszajár. A Magyar Államkincstár (MÁK) szerint az egyéni jelölteknek a kiosztott 1 milliárd forintból például 700 milliót szinte biztosan vissza kell fizetni, mivel az adott jelölt nem érte el a 2%-ot a válsztásokon. Ez egy olyan szabály, amit nem lehet megkerülni. A visszafizetésről szóló határozat kézhez vételétől számított 30 napon belül fellebbezhet az érintett, ha ezzel nem él, akkor 15 napon belül kell rendeznie tartozását. Hogy mely pártok jelöltjei érintettek, azt a MÁK egyelőre nem tudta megmondani, mi viszont összeszedtük a lehetséges alanyok listáját. Itt vannak a számok, pártonként:

 

Közülük sokan aggódhatnak most, főleg, ha nem tették félre a visszafizetendő 1 millió forintot. Őket végső esetben a NAV fogja felkeresni, már ha sikerül őket egyáltalán fellelni. Ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen például a pártok közül már most van olyan, amit nem lehet megtalálni.

Hiába kerestük, nem találtuk sehol a Magyar Cselekvők Pártját (MACSEP). Honlapjuk nincs, a Facebookon nem lelhetők fel. Pedig a pártnak 35 jelöltje indult, egyikük sem érte el a 2%-os küszöböt, tehát, ha ők felvették a pénzt, akkor 35 millió forintot kell majd tőlük behajtani.

Ugyancsak eltűnt az internetről a Keresztény Magyarok Szövetsége (KMSZ). Ők 11 jelölttel vannak a 2%-os küszöb alatt, tehát ők 11 millió forintjába kerülhettek az adófizetőknek. Honlapot nem találtunk a KMSZ-hez, és a Facebookos oldaluknak is csak a tárolt változata található meg. Nem találtunk semmilyen elérhetőséget a SZEM-NŐPÁRT nevű szervezethez sem, amelyik 5 jelölttel van fent a 2%-ot el nem érők listáján.

Vannak olyan pártok is, amik bár megtalálhatóak, az érdeklődőknek nem kifejezetten örülnek. Ilyen a Magyar Demokratikus Unió (MDU), amelynek 17 jelöltje nem érte el a 2%-ot. A párt képviseletében Lendvai Tamás érdeklődésünkre, hogy kik azok, akik felvették a pénzt, és hogy tudjuk elérni őket, az alábbi, minősítésre sem érdemes stílusban megfogalmazott levelet küldte:

“Kedves Oroszi Babett!

Nagyon örülünk az Ön újságírói ambícióinak!

Az elektronikus levele számos kérdést vet fel.
Például:
Amennyiben Ön tanuló és még nem tanultak a személyiségi jogok védelméről, akkor eddig jusson el az ilyen kérdések feltevésével.

Amennyiben Ön provokátor, akkor azt kikérjük magunknak!.

Tudja, mi úgy tanultuk, hogy ha valahova ismeretlenül megyünk, akkor bemutatkozunk és azt is elmondjuk, hogy honnan jöttünk.

Nyilván Ön nem ismeri a politikai Pártok működését és a tevékenységükkel összefüggő lépések sorozatát, különös tekintettel a választási időszakra.
Ön olyan kérdést tett fel nekünk, mintha mi azt kérdeznénk Öntől, hogy mikor menstruál, vagy mikor szeretkezett a barátjával – ezek nem tartoznak ránk, és mi ilyen kérdést soha nem mernénk Önnek feltenni.

Ha megenged egy javaslatot, ne egy jogszabály (ami mindenkire kötelező) betartásának elemzésével foglalkozzon, mert azt törvény írja elő, mindegy, hogy az jó rossz, tetszik, nem tetszik.

Annyi izgalmas és jó téma hever az utcán, ami az Ön érdeklődésének is megfelel, ha javasolhatjuk foglalkozzon azzal!”

Az eddig beérkezett válaszokból egyébként az derül ki: több olyan párt, egyben jelölt van, akinek nem kell majd az elszámolásokkal bíbelődni, mivel állításaik szerint a jelöltjeik nem vették fel a pénzt. Ilyen a

– Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (80 jelölt)

– Munkáspárt (33 jelölt)

– Sportos és Egészséges Magyarországért (51 jelölt)

– Aquila Párt (8 jelölt)

– Szabad Magyarok Pártja (8 jelölt)

Sikerült elérnünk továbbá Szili Katalin pártját, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Pártot is, akik a MÁK-hoz hasonlóan egyelőre nem mondták meg, mely jelöltjek érintettek a visszafizetésben. A KTI érdeklődésünkre azt közölte:

“A KTI elnöksége és koordinációs testülete nagyjából egy hét múlva, a kongresszus pedig májusban hagyja jóvá a kampány beszámolót, benne az anyagiakat is, majd ezt követően a törvény szerinti 60 napon belül nyilvánosságra hozzuk, addig azonban sajnos nem áll módunkban ezekről részleteiben nyilatkozni!”

A többiek válaszát várjuk, a beérkezett információkat cikksorozatunk következő részében ismertetjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik