Belföld

Matolcsyékat feljelentik a pénzszórás miatt

Pápa Levente közleményben tudatta, hogy az Index értesülése, amely szerint “az MNB 130 milliárd forintot költhet el ingatlanokra, hegedűkre, festményekre úgy, hogy azt a világon senki sem ellenőrizheti” nem csupán felháborító, de a hűtlen kezelés gyanúját is felveti.

“Orbán Viktor jobbkeze, miután nemzetgazdasági miniszterként megbukott, a jegybankelnöki pozícióban is többször bebizonyította, hogy méltatlan és alkalmatlan állami vezetői tisztségre” – írta az Együtt-PM gazdaságpolitikusa.

Pápa Levente megdöbbentőnek nevezi, hogy 130 milliárd forintot el lehet költeni az adófizetők pénzéből ingatlanok és műkincsek vásárlására úgy, hogy ennek módját az Országgyűlés nem ellenőrizheti, ezért haladéktalanul feljelentést tesz az ügyben.

A feljelentés előzménye, hogy az Index szerint tavaly decemberben az MNB-ben született egy kétpontos, de annál költségesebb igazgatói határozat, mely szerint a jegybank 50 milliárd forintért vásárolhat ingatlanokat, hogy megvalósuljon az oktatási projektje, valamint 40 milliárdért újíthatja fel az ingaljait. A 90 milliárdos ingatlankeretről a Nemzeti Bank nem adott ki közleményt, arról a hírportál is csak egy banki informátorától szerzett tudomást.

De nem az ingatlanprogram az egyetlen szokatlan projekt az MNB-nél, elindult az Értéktár névre keresztelt program is. Az MNB egyik határozata szerint a bécsi Dorotheum aukciósház kínálatában szereplő 4 millió euró (1,25 milliárd forint) antik hegedűt is megvennék. Azt később Lajkó Félix kapná használatra. A támogattattak listája egyébként szinte végtelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik