Belföld

Gyertyát gyújtott a Cipőknél az államfő

Áder János a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezett a budapesti Cipők a Duna-parton emlékműnél szerdán.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján az államfő virágot és emlékkövet helyezett el, valamint mécsest gyújtott az emlékműnél. Áder János előtt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere emlékezett a holokauszt áldozataira a Duna-parton. Navracsics Tibor azt mondta: a hagyományokhoz híven idén is megemlékeznek a holokauszt magyar áldozatairól, mécsest gyújtanak és emlékkövet helyeznek el a tiszteletükre. Mint mondta: azért Pokorni Zoltánnal ment az emlékműhöz, mert oktatási miniszterként még ő javasolta, hogy a magyarországi holokauszt-emléknap április 16. legyen.

Pokorni Zoltán arról beszélt: bár Európában általában az auschwitzi tábor felszabadításához kötik a megemlékezést a holokauszt áldozataira, az áprilisi emléknap a magyar eseményekhez kötődik. “Nem egy távoli európai ország ügyének tekintjük a holokausztot, hanem a magyar történelem részének” – fogalmazott. Hozzátette: “magyarok voltak a gyilkosok, és magyarok voltak az áldozatok is, tehát ez a mi ügyünk”. Pokorni Zoltán úgy vélte, “lehet, és nyilván kell is szóba hozni”, hogy mindez a német megszállás idején történt, de ez “csak magyarázat és nem mentség” az akkori magyar kormány és politika számára. Arról is beszélt, hogy rendkívül fontosak az iskolai megemlékezések e napon, és jó lenne, ha “nem egy plusz történelemóra vagy egy muszáj ünnep” lenne ez a diákoknak, hanem valamilyen személyesen átélhető élményben lenne részük.

Áder János
Fotó: MTI/Soós Lajos

Bajnai: hajtsunk fejet az áldozatok előtt, és emlékezzünk

Az áldozatok előtti főhajtásra, emlékezésre szólított fel az emléknapon publikált blogbejegyzésében az Együtt-PM vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy a holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, mely során több mint félmillió honfitársunkat pusztították el. A német megszállás ténye korántsem menti fel a magyar államot a történelmi felelősség alól, hiszen zsidó honfitársaink összegyűjtése és deportálása a magyar állami szervek hathatós közreműködésével történt.

Bajnai Gordon szerint ezt nem szabad elfeledni akkor, amikor a kormány egy olyan emlékművet akar “ránk erőltetni”, mely a magyar államot igyekszik felmenteni e felelősség alól. A volt miniszterelnök arra szólít fel, hogy az emléknapon hajtsanak fejet az áldozatok előtt, emlékezzenek és ne felejtsék el őket soha. Arra kér, hogy emlékezzenek azokra a hősökre is, akik életüket kockáztatták, hogy másokat megmentsenek, rájuk legyünk büszkék.Mint írta: nem szabad megfeledkezni a bűnösökről sem, “emlékezzünk, hogy nemzeti tragédiánk soha ne ismétlődhessen meg.

Liberálisok a rendőrségi nyomásgyakorlásról

A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy a német megszállási emlékmű ellen tiltakozókat rabosítják, amiért a regnáló hatalom hazug és sértő projektje elleni véleményüket, személyes érzéseiket a kordonon levő molinóra írják.A párt emlékeztetett rá, hogy a rendőrség szerdán 13 órára az ’56-os szabadságharc hősét, a forradalomban játszott szerepe miatt egykor halálra ítélt, 81 éves Mécs Imrét is beidézte, mert tiltakozott a történelemhamisítás ellen, amit írásban is megüzent a hatalomnak.

A Liberálisok tiltakoznak Mécs Imre tervezett rabosítása miatt. Úgy látják a Fidesz-kormány “adminisztratív eszközökkel, megfélemlítéssel akarja megakadályozni a tudatos polgárok véleménynyilvánítását. Emlékeztetjük a Miniszterelnököt és párttársait saját korábbi kordonbontós akciójukra, és kérjük őket, tartsák tiszteletben a magyar polgárok alapvető jogait”.

A Liberálisok szerint az emlékmű terve, építése, a tiltakozókkal szembeni rendőrségi fellépés kizárólag a kormány felelőssége. Orbán Viktor megszegte a zsidó szervezeteknek tett ígéretét, nem vesz tudomást a történész szakma egyöntetű véleményéről, az akadémia történészeinek állásfoglalásáról, figyelmen kívül hagyja a polgárok széles köreinek tiltakozását. Az emlékmű nem az áldozatoknak, hanem a megszállásnak állít emléket, elmosva Magyarország felelősségét a 2. világháború borzalmaiban.

Ezt mondta Szájer az emlékműről

A Heti Válasznak adott interjú előzeteséből az derül ki, hogy a „Fidesz első számú Európa-politikusa a német megszállási emlékmű körüli vitát új megvilágításba helyezi a csütörtökön megjelenő hetilapban. Szájer József azt mondta: a kormány tett egy gesztust az elnapolással, „de nem ígérte, hogy föladta annak az Alaptörvényben is szereplő közjogi elvnek a képviseletét, amelyet a szobor is meg kíván jeleníteni”.

A politikus cáfolta azt a Liberálisok által is hangoztatott érvet, hogy a megszállás tényének kimondásával a Fidesz lerázza a felelősséget a magyar kollaboránsokról, hiszen az Alaptörvényben is szerepel, hogy 1944-től 1990-ig nem voltunk szuverén ország. „Ezek szerint mentegetjük Rákosit is, Kádárt is, Biszkut is, tagadjuk a felelősségüket a diktatúrában, a gyilkosságokban? Szó sincs róla. Semmilyen bűnöst nem ment föl a külső kényszerhelyzet. Kollektív felelősség viszont nincs.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik