Belföld

Egy 5 éves tanácsa Orbánnak és kihívóinak

“A kisfiam, aki 5 éves, tegnap egyszer csak minden előzmény nélkül a következőt mondta:
– Szerintem az lenne a legjobb, ha a papa és Orbán Viktor leülne egy tárgyalóasztalhoz.
Mindenki teljesen meglepődött.
– És miről kellene tárgyalnunk Miska? – kérdeztem tőle
– Hát a szabadságról, Magyarországról és a szegényekről.
És az a döbbenet hogy a maga 5 éves nyelvén ebben a kis rövid mondatban elmondta amit én is fontosnak gondolok a politikában. Nekünk le kellene ülnünk egy asztalhoz és ezekről beszélnünk.” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, aki Rónai Egon vendége volt az ATV-ben.

Eközben Orbán Viktor Budapesten, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjének záróünnepségén arról beszélt, hogy a választáson az emberek igent mondtak az új gazdaságpolitikára, amelynek célja egy munkaalapú, nem pedig “spekulációalapú” gazdaság felépítése.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kabinet helyes utat választott a duális szakképzési rendszerrel, de “az igazán jó hír, hogy ez az út, ez a politika, a jövő útja biztonságban van (…), legalább négy évig ezen az úton mehetünk tovább”. Orbán Viktor közölte: megállapodást készülnek kötni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával arról, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban több tízmilliárd forintot fordítsanak a szakképzési rendszer fejlesztésére.

Orbán és a megegyezés

Mottó: ”Akkor kötök kompromisszumot, amikor a magyar emberek érdeke megkívánja” (O.V.)

Egy korai Orbán-interjúból válogattunk pár idézetet, hogy lássuk, mennyire lehet egyszerű megegyezni Orbánnal:
„Én, ha valaha lesz Fidesz-kormány, szeretném, ha a nevéhez kötődhetne az új alkotmány. Tele vagyunk jogászokkal, úgyhogy ez, azt hiszem, jó néhány ember számára személyes kérdés is.”

„Tehát olyan nem lesz, hogy egy leendő fideszes állami alkalmazott azzal  a szándékkal menjen be egy minisztériumba, hogy na, most rendet csinálok.”

„nagyon szigorú korrupcióellenes törvényeket tartok szükségesnek bevezetni. Itt nemcsak az államigazgatásról van szó egyébként, hanem arról a nem kis rétegről, amely ugyan nem része az államigazgatásnak, de állami pénzek forgatásából tesz szert tekintélyes jövedelemre, és viszi nagyon sokszor lehetetlen helyzetbe az adott minisztériumot.”

Popper Péter 2005-ös jellemzése Orbánról: „Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált. Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta. Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik