Belföld

Titkolja az Iparkamara, hogy mire költi a cégenkénti évi 5000 Ft-ot

Az Átlátszó bepereli a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát, amiért nem mondják meg, mire költik a cégektől beszedett évi 5 ezer forintot.

2012. január 1-jétől kötelező „kamarai hozzájárulást” fizetni a gazdasági kamarák részére. A hozzájárulás nem tagdíj, kötelező kamarai tagság sincsen, ezt a pénzt mégis minden gazdálkodó szervezet köteles befizetni. A KSH szerint az országban 2013 decemberében 600 346 gazdasági társaság működött, de a kamarákról szóló törvény értelmében nemcsak nekik, hanem az egyéni cégnek, az egyesülésnek, egyes jogi személyek vállalatának, a leányvállalatnak, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének, a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezetnek és a legtöbb egyéni vállalkozónak is fizetnie kell.

Ez így összesen mintegy 3 milliárd forint, amiről nem lehet tudni, hogy mire költik. Az Átlátszó ugyanis hiába kérdezett rá az iparkamaránál, onnan csak egy bonyolult és arrogáns választ kaptak. Eszerint a BKIK nem lát el közfeladatot, tehát közérdekű adatot sem kezel, úgyhogy nem adják ki a kért információkat.

Az Átlátszó szerint viszont ez az érvelés sántít, úgyhogy pert indítanak a kamara ellen, hogy végre kiderüljön, mire megy el ez a rengeteg pénz – derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik