Belföld

Tényleg termet neveznek el Horn Gyuláról az EP-ben

“Tekintettel Horn Gyula elvitathatatlan érdemeire Európa és Németország újraegyesítésében, valamint Magyarország uniós csatlakozásában játszott szerepére, termet neveznek el a korábbi magyar miniszterelnök emlékére” – írta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegáció vezetője, aki szerint az EP vezetése hétfői ülésén egyhangúlag döntött a kérdésben.

Surján tiltakozott

Tabajdi méltányosnak nevezte a döntést a jobboldali többségű Európai Parlament részéről, hiszen – mint fogalmazott – az egykori magyar miniszterelnök történelmi szerepe nem kérdőjelezhető meg.

A terem elnevezését Tabajdi Csaba és Udo Bullman, a német szociáldemokraták brüsszeli vezetője kezdeményezte.

A Népszabadság múlt hét pénteken adott hírt arról, hogy termet nevezhetnek el Horn Gyuláról a strasbourgi intézmény épületében.

A lap szerint Surján László, az EP magyar kereszténydemokrata alelnöke levélben fordult a testület tagjaihoz a döntés ellen érvelve. Azt írta: Horn Gyula megítélése megosztja a magyar társadalmat, a korábban betöltött szerepe, illetve az 1956 utáni tevékenysége miatt.

A Jobbik pfajkázott

A Népszabadság cikkére a Jobbik úgy reagált, hogy “az MSZP-nek nem azért kellene latba vetnie nemzetközi befolyását, hogy a pufajkás Horn Gyuláról nevezzenek el termet az Európai Parlamentben, hanem azért, hogy európai béreket és jogokat biztosítsanak Európa közepén”.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke vasárnapi közleményében hozzátette: “a saját népe ellen a szovjetek oldalán fegyvert fogó” Horn Gyula nevét zászlajára tűző MSZP képtelen a megújulásra. Ha valóban termet neveznek el az EP-ben Horn Gyuláról, a Jobbik tiltakozásul kész elhelyezni ott a tömeggyilkos pufajkások áldozatainak fényképeit – közölte a párt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik