Belföld

Az LMP bezárná a földtörvény kiskapuit

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 04. 15. 11:32

Április 24-25-én szeretnének rendkívüli ülést. Ezért elküldik a többi frakcióhoz az Országgyűlés összehívásához szükséges aláírásokat gyűjtő lapokat, felveszik a kapcsolatot a független képviselőkkel – közölte Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szerint pártja a termőföldet az ország legfontosabb természeti erőforrásának, a vidékfejlesztés ügyét pedig kiemelt területnek tekinti.

A május 1-jén életbe lépő új földtörvény nem ad garanciákat az ipari mezőgazdaság túlsúlyának mérséklésére, lehetetlenné teszi a kis- és közepes gazdaságok megerősítését. A törvényben olyan kiskapuk találhatók, amelyek alapján korlátlan méretű birtokokat lehet kialakítani – tette hozzá.

Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője arról beszélt, hogy az ügyet hosszú távon az EU-ban lehetne megoldani, de ehhez az kellene, hogy ne csak az LMP támogassa azt, hogy a termőföldet vonják ki a tőke szabad áramlásáról szóló rendelkezés hatálya alól. Felszólított minden magyar pártot, hogy az LMP-hez hasonlóan indítson ilyen kezdeményezést európai anyapártjánál.

Sallai Róbert Benedek megválasztott képviselő azt mondta, a földtörvény bebetonozza az elmúlt húsz évben kialakult nagybirtokrendszert,amihez számos kormány asszisztált az állami gazdaságok “zavaros” privatizációjával. A helyben lakás hosszáról, illetve az elővásárlási jogok struktúrájáról szóló módosító javaslatokat terjesztenének a parlament elé. Tovább szeretnék fokozni azokat a biztonsági szelepeket, amelyeket a Fidesz beépített a földtörvénybe, hogy ne csak elméleti lehetőségként, hanem gyakorlati módszerekkel is védjék a magyar termőföldet – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.