Belföld

Mérlegen Orbán két legerősebb katonája

Rogán Antal vagy Lázár János kap bársonyszéket a miniszterelnöktől?

Továbbra is kérdés, melyikük kap magasabb posztot az új kormányban.

Orbán Viktor két, talán legbefolyásosabb szövetségesét, Lázár Jánost és Rogán Antalt hasonlította össze az Origo.hu hírportál. Megnézték, honnan indultak, milyen politikai pályát futottak be, vagy épp azt, hogyan kezelik saját botlásaikat..

A portál táblázatából kiderül, mindketten már fiatal koruk óta a közszférában vannak. A versenyszektorban szinte sohasem dolgoztak. Lázárnak ugyanakkor vannak üzleti érdekeltségei is. Ő egyébként anyagilag is jobban áll, mint budapesti párttársa.

Az összehasonlításból az is kitűnik, ha kell, mindketten készek kényes ügyeket is felvállalni. A ciklus elején Rogán irányította a médiafelügyeleti rendszer átalakítását, de a végtörlesztés, valamint a jegybanktörvény miatt kirobbant vitában is felvette a kesztyűt. Lázár még ezeknél is rázósabb témák mögé állt oda. Ő képviselte a kormányt az Alkotmánybíróság átalakításáról szóló törvény vitáiban, szorosan a nevéhez fűződik a trafiktörvény, de államtitkárként részt vett a paksi bővítésről szóló megállapodás előkészítésében is.

Kínos ügyeik is voltak politikusként. Az V. kerületi polgármester esetében a vagyonnyilatkozata körüli hercehurcát, míg a vásárhelyi politikussal szemben a “Mindenki annyit ér, amennyije van” kijelentést és a szolgálati autójára szerelt lézerblokkoló miatt kipattant botrányt hozza fel a portál. A szerző ugyanakkor megjegyzi, míg Rogán csak nagyon nehezen szólalt meg az ügyben, Lázár mindkét esetben azonnal a nyilvánosság elé állt.

A két politikus részletes összehasonlítását itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik