Belföld

Fideszes biztatás Gyurcsánynak: neki nem lövik ki a szemét

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a Ma reggel című műsorban azt mondta, ha a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a gyülekezési joggal élve akar tiltakozni a kormány ellen, akkor ennek a lehetőségét biztosítják, gumilövedékkel és gumibotokkal sem kell számolnia. „Hajrá, bátorság!” – tette hozzá arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi kormány ne töltse ki a mandátumát.

Gulyás Gergely szerint lehet vitatkozni a választójogi rendszerről, de a korábbi rendszerben is a mandátumok 61 százalékát szerezte volna meg a Fidesz. Ebben a szörnyű autokráciában, diktatúrában ők tették lehetővé, hogy ne csak a Kúriához, hanem az Alkotmánybírósághoz is lehessen alkotmányjogi panaszt benyújtani – emlékeztetett.

A frakcióvezető-helyettes az ellenzékkel a kompenzációról folytatott vitáról azt mondta: a 6-7 mandátum a kormány többségét semmilyen formában nem érinti, a választójogi egyenlőség akkor sérülne, ha egy szavazat kétszer érvényesülne. Szerinte teljesen legitim, hogy az a szavazat, amely már nem kell egy jelölt győzelméhez, töredékszavazatként hasznosul, és a választójogi rendszer nagymértékben nem is változott. Egyfordulós lett ugyan, de a vegyes rendszer maradt, továbbra is listára és egyéni képviselőjelöltre lehet szavazni. Utóbbiak aránya a rendszer egészén belül megnövekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik