Belföld

Ez hiányzik még a 100 százalékos választási eredményhez

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2014. 04. 14. 11:42

Hétfő reggel megkezdődött a levélben leadott szavazatok kézi számlálása a Nemzeti Választási Irodában (NVI), a levélszavazás eredményét ugyanis eddig csak a szavazatok szkennelésével állapították meg, a jogszabály azonban előírja a kézi számlálást is.

Az április 6-ai országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazataikat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az NVI  nyilvántartása szerint összesen 193 793-an szerepeltek a levélben szavazók névjegyzékén.

A visszaérkezett levélszavazatok közül 128 378 volt érvényes, ezeket a gyors előzetes eredménymegállapítás érdekében az NVI-ben beszkennelték, és így állapították meg a levélszavazás eredményét, amelyet beszámítottak a választás országos listás eredményébe.

A levélszavazatokat azonban kézzel is meg kell számlálni.

Amint a munkát befejezik, az NVI internetes tájékoztató oldalán az országos listás választás eredményéről szóló adatok feldolgozottsági szintje a jelenlegi 99,99 százalékról 100 százalékra fog emelkedni.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg.

A testület az országos listás szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a választás országos listás eredményét, legkésőbb április 25-én.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.