Belföld

Este jön a durva vihar

Az ország északnyugati területén 100 km/h-s szél is lehet, kedden fagy is jöhet.

Hétfőn délelőtt az ország nagy részén még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, ám napközben észak felől egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és délelőtt még csak északon, északkeleten, majd másutt is számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatarokra – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az esti órákban hazánk déli felén intenzív záporok, zivatarok alakulhatnak ki, rövid idő alatt jelentősebb csapadékkal. A nyugati, északnyugati szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik, a front vonulását egy-egy hevesebb szélroham is kísérheti, akkor óránként 80-100 kilométert meghaladó széllökésekre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű. Késő este 5, 10 fok közötti hőmérséklet várható.

Az ország északnyugati megyéiben narancssárga, a többi területen citromsárga figyelmeztetési fokozat van érvényben.

Kedden délkeleten, keleten is csökken a felhőzet, majd napközben erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Ekkor szórványosan záporok, zivatarok alakulnak ki. Az intenzívebb záporokat jég-, illetve hódara kíséri, a magasabb tájakon hózápor is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, főként az Észak-Dunántúlon nagyobb területen viharossá is fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, +7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 15 fok között alakul.

Szerdán erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, majd az Alföld fölé zártabb felhőzet sodródik kelet felől. Szórványosan záporok alakulnak ki, amelyeket helyenként jégdara kísér, illetve a keleti határ közelében kisebb eső is előfordulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, elsősorban a Dunántúlon nagyobb területen viharossá is fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában 1, 6 fok között alakul, de főként az Északi-középhegységben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 15 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik