Belföld

Botka: Változások kellenek az MSZP-ben

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 04. 13. 10:01

Az országgyűlési választási vereség okainak elemzésébe kezdett szombat délelőtt zárt ülésen az MSZP választmánya. Mesterházy hibának rótta fel, hogy a kampány alatt kevésbé szólították meg a bizonytalan szavazókat, Botka szerint tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van az MSZP-ben.

Alapvető változásokra van szükség az MSZP-ben – így foglalhatók össze a szocialista választmány szombati zárt ülésén elhangzottak Mesterházy Attila pártelnök és Botka László választmányi elnök beszámolója alapján. Az MSZP az önkormányzati választás után tart tisztújítást.

A két politikus azután tájékoztatta a sajtót, hogy az MSZP választmánya a választási vereség okait elemezte. Mesterházy Attila több mint húsz pontban foglalta össze a hibákat, hiányosságokat, és jelezte, legtöbbjüket saját magának is felrója. Kiemelte, hogy nem voltak jelen eléggé a kistelepüléseken, lemaradtak a szervezetépítésben, hiányoztak “a mozgalmi akciók”, civil kapcsolataik nem voltak kellően erősek, mint ahogyan voltak kampánytechnikai, ütemezésbeli, logisztikai problémák is.

Kritika volt a választmányi ülésen, hogy túl későn jött létre a baloldali szövetség, kevés volt a felkészülési idő az egységes kampányirányításra, inkább csak koordináció volt, igaz, az jól működött. Ha egy évvel korábban jön létre az összefogás, mélyebb tartalmat is lehetett volna adni neki – vélekedett. Az is elhangzott bírálatként, hogy a konkrét választási ígéreteket túl későn fogalmazták meg. Mesterházy Attila elmondta, sokan említették nehézségként “a médiafelület hiányát”. Szerinte az aktivisták ajtótól ajtóig folytatott kampánya hatékony volt ugyan, de nem tudta ellensúlyozni a Fidesz médiafölényét.

Mesterházy (mesterházy attila, mszp, )

Mesterházy Attila. Fotó: MTI

Hibaként említette, hogy programjuk – bár valós problémákra adott választ – túlzottan pragmatikus volt, érzelmi azonosulásra nem adott lehetőséget. Emellett egyes társadalmi folyamatokat is félreértelmeztek vagy nem értettek meg. Probléma volt az is – folytatta -, hogy mivel többkulcsos adórendszert szorgalmaztak, elvesztették szimpatizánsaik közül az egykulcsos adózás nyerteseit, noha ők aktívak politikailag. Azt is megemlítette, hogy nem találtak ellenszert a Fidesz rezsicsökkentési kampányával szemben.

Botka: október 5 után kezdődhet a tisztújítás

Botka László beszámolója alapján a választmány kritikus, önkritikus és konstruktív vitát folytatott. Megállapították, hogy amíg a Fidesz 600 ezer szavazót vesztett 2010 óta, a baloldal csak 200 ezerrel növelte táborát. Tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van, hogy a szocialista párt hatékonyabban képviselje a baloldali és demokratikus értékeket, és vonzóbb legyen azoknak, akik már kiábrándultak a kormánypártból vagy csak ezután fognak – fűzte hozzá. Szeged polgármestere elmondta: úgy készülnek, hogy október 5-én lesz az önkormányzati választás, az MSZP-ben ezután kezdődhet meg a felmenő rendszerű tisztújítás, vagyis november végén, december elején tarthatnak kongresszust.

Botka László (botka lászló, szavaz, )

Botka László. Fotó: MTI

Ezzel ellentétes – a tisztújítás előrehozására irányuló – javaslat nem hangzott el – mondta. Kitért arra is, hogy a következő választmányi ülést május 31-én, az EP-választás után rendezik, ekkor részletesebben, választókerületi szintre lebontva elemzik az országgyűlési választás eredményét.

Kérdésre Mesterházy Attila elmondta, még vizsgálják, hogy van-e értelme és alapja a választási eredmény ellen fellebbezni egyes választókerületekben. A pártelnök szintén kérdésre megerősítette, újra indul az MSZP elnöki posztjáért, míg Botka László erre úgy felelt: a választmányban nem foglalkoztak személyi kérdésekkel. Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy országos szintű megállapodás helyett helyi egyezségekre van szükség az önkormányzati választás előtt a demokratikus ellenzéki oldalon.

Közölte: felhatalmazást adnak a helyi szervezeteknek, hogy eldöntsék, kikkel működnek együtt a helyhatósági választáson. Szerinte ez lehetőséget teremt arra, hogy a parlamenti választáson megvalósuló összefogásnál szélesebb – civil szervezetekkel és akár más pártokkal is kiegészülő – együttműködések jöjjenek létre helyi szinten.

Az MTI kérdésére elmondta, csak a főpolgármester-jelölti pozíció és a fővárosi közgyűlési választás esetében tart szükségesnek országos szintű egyeztetést, azok kiemelt jelentősége miatt. Ez a május 25-i európai parlamenti választás után történhet meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek