Belföld

Új interaktív elemekkel bővült a szarvasi Mini-Magyarország makettpark

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 04. 12. 14:37

Új interaktív vasút-, és balatoni vitorlázástörténeti elemekkel bővült a Mini-Magyarország makettpark a szarvasi arborétumban. A gyermekek és a felnőttek számára egyedi attrakciót nyújtó parkban a beruházás újabb ütemét pénteken adták át ünnepélyes keretek között.

A megnyitón Bukovinszky Béla, a makettpark projektmenedzsere kiemelte, hogy az újabb fejlesztés önerőből valósult meg, 25 millió forintba került. Az élménypark költsége az első ütemmel együtt 120 millió forint volt, a fejlesztési program 70 millió forint uniós támogatásban részesült a Dél-alföldi Regionális Operatív Program (DAOP) turisztikai attrakcióra elkülönített keretéből. A beruházás első üteme egy évvel ezelőtt készült el, ez idő alatt a látogatók száma kétszeresére nőtt, 35 ezerről 70 ezerre.

A Magyarország történelmét, hagyományait és építészeti nevezetességeit bemutató makettpark iránt egyre nagyobb az érdeklődés, sok oktatási intézmény itt tart a helyszínen történelemórákat és biológiai ismeretterjesztő foglalkozásokat az arborétumi környezetben.

A most átadott új elemek közül kiemelkedik a közel 300 méter hosszú mini vasúti pálya, ahol a mozdonyok, a magyar vasúttörténet legszebb állomásépületeit érintve közlekednek. A mozdonyok közül olyan legendák láthatóak, mint a Heves-gőzmozdony, az Árpád-sínbusz, vagy a nosztalgikus balatoni élményeket idéző NOHAB-mozdony. A vonatok gombnyomásra indíthatóak, a mezőtúri, a mosonmagyaróvári vagy például a bátaszéki vasútállomásokra.

A Dóm makettje.

Különleges élményt nyújtanak a magyar tenger, a Balaton legendás hajói, a makettek a Kalóz, a Dragon, a Beluga vagy a földet megkerülő Szent Jupát alapmodelljét, a Balaton 31-et idézik. Az állomásokhoz közeli híres épületek interaktív funkciókkal egészültek ki, a debreceni református nagytemplomból zsoltár hallatszik, a jáki templomból gregorián dallamok szólnak, felcsendül a Szegedi Dómnál a híres harangjáték, és a Pécsi Dzsáminál a müezzin imára hívó hangja hallható. Újdonság a most kialakított Balaton, amelynek partján a Hévízi-tó fürdőépülete látható, és a Tihanyi-félszigeten az apátság tekinthető meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.