Belföld

Összeült az MSZP, a vereség okait elemzik

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2014. 04. 12. 11:20

Mesterházy Attila pártelnök – aki a hvg.hu-n megjelent interjúban azt mondta: bár bizonyos konzekvenciákat egy héttel a szavazás után is le lehet vonni, a mélyebb elemzéshez több idő kell – már több mint egy órával a 10 órakor kezdődő választmányi ülés előtt megérkezett a szocialista párt székházába, megelőzve a legtöbb újságírót.

Mindenki ott van, aki számít

Botka László választmányi elnök pedig mindössze annyit mondott, hogy konstruktív vitára számít.

Szekeres Imre, aki húsz éven át volt az MSZP meghatározó politikusa, most viszont nem jutott be a parlamentbe, azt mondta: a választás éjszakáján le kellett volna mondania a párt elnökségének, a választmányi ülésen viszont nem számít személyi ügyek megtárgyalására. Szerinte a feladat a baloldal megújítása.

Erről beszélt Baja Ferenc kampányfőnök-helyettes is. Ő azt mondta újságíróknak: a választási vereség oka, hogy nem találták meg az utat a szegény emberekhez, a valóban baloldali szavazókhoz. Ennek „sok politikai és kevés személyi konzekvenciája” kell hogy legyen – jelentette ki, megjegyezve: mindegy, ki vezeti az MSZP-t, ha nem tudnak alternatívát állítani a Fidesszel szemben, visszatalálni a baloldali váltópárt szerepéhez.

Hiller István korábbi pártelnök önkritikus, tabuk nélküli vitát vár a választmányban. Személyi változást nem támogat a május végi európai parlamenti választás előtt – közölte. Az viszont nem derült ki egyértelműen a szavaiból, hogy előre hozná-e az ősszel esedékes tisztújítást nyárra.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes ezzel szemben azt mondta újságíróknak, az alulról felfelé menő rendszerű tisztújítás több hónapot vesz igénybe, és nem volna hatékony az önkormányzati választási kampányt ezzel tölteni. Hozzátette: a választási eredmények elemzését nem lehet személyi kérdésekre egyszerűsíteni, a fő probléma az, hogy üzeneteik nem jutottak el a vidéki emberek többségéhez, a falvakban pedig alig voltak jelen.

A Fidesz a felelős a vereségért?

Horváth Csabát, az MSZP főpolgármester-jelöltjét arról kérdezték, hogy az Együtt-PM nem tartja megfelelő jelöltnek Budapest élére. Szerinte erről az EP-választás után érdemes beszélni. Annyit mondott még: a szocialista párt döntött a jelöléséről, ő azonban nem ragaszkodik ahhoz, ahogy másnak sincs joga erre. A jó jelölt az, aki bizonyított várospolitikusként – tette hozzá az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

„A Fidesz” – így válaszolt Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője arra a kérdésre, ki a felelős a baloldal vereségéért, és bírálta a választási rendszert. Mindazonáltal megjegyezte, a kormányoldal több mint 600 ezer szavazót vesztett 2010 óta, a baloldal pedig 250 ezret nyert. De van még mit jobban csinálni – jegyezte meg.

A választmányi ülés másik témája a felkészülés a május 25-i EP-választásra. A tanácskozáson történtekről délután tájékoztatják a sajtót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.