Belföld

Mesterházy radikális változást akar

Tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van az MSZP-ben, Mesterházy Attila szerint radikális változásra van szükség.

Önkritikus, konstruktív vitát folytattak a választási vereség okairól – fogalmazott Botka László választmányi elnök a testület ülése után. Arra készülnek, hogy október 5-én lesz az önkormányzati választás, ezután következhet a tisztújítás a szocialista pártban. Ezzel ellentétes – a tisztújítás előrehozására irányuló – javaslat nem volt. Mindebből az következik, hogy november végén, december elején lehet tisztújító kongresszus az MSZP-ben – ismertette.

A kistelepülési jelenlét hiánya, a túlzottan pragmatikus, az érzelmi azonosulást nem segítő program és a társadalmi folyamatok nem pontos megértése is hozzájárult a baloldal választási vereségéhez – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A tanácskozáson elhangzottakat összegezve úgy fogalmazott, üzeneteik nem jutottak el potenciális szavazóik egy részéhez. Emellett hibaként említette, hogy nem vették elég komolyan a Jobbikot, nem vállalták vele a vitát, nem konfrontálódtak.

Mesterházy Attila szerint mindebből az következik, hogy alapvető, radikális változásokra van szükség az MSZP-ben: szervezetátalakításra, megerősítve a kistelepülési jelenlétüket, nyitniuk kell a civil szervezetek felé, és “alternatív nyilvánosságot” kell teremteniük, hogy mondanivalójuk mindenkihez eljusson.

Olvasói sztorik