Belföld

Kishantos: traktorok ellen vonulnak az aktivisták

A korábban nyertes gazdák traktorral szállták meg a gazdák, az utakat lezárták, a növényeket pedig kiszántották. Az aktivisták riadóláncot indítottak.

A Mentsük meg Kishantost Facebook-csoport oldalán található az alábbi felhívás:

„RIADÓ!

Pár perce jött az értesítés, hogy a “nyertesek” több traktorral megszállták a kishantosi földeket, lezárták az utakat, kiszántották a növényeket. […] úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a riadóláncot! Kérjük, mindenki értesítse ismerőseit, hogy induljanak Kishantosra!”

Korábban már írtunk Kishantosról és a kishantosi gazdákról. A településen 21 éve működött egy biogazdaság, nemzetközi támogatással, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet viszont felszabdalt a területet és a kiírt földpályázatokon nem a kishantosi gazdák nyertek.

A Greenpeace pedig hűtlen kezelés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Ez történt:

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a korábbi bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. tulajdonosai, alkalmazottai mellett a Greenpeace Magyarország, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége és a Magyar Természetvédők Szövetsége aktivistái, ellenzéki politikusok vannak a helyszínen.

Maguknak okoznak kárt?

A „másik oldalról” a földbérleti pályázaton nyertes gazdák, illetve a feltehetően általuk felbérelt őrző-védő cég mintegy harminc alkalmazottját van jelen a földek közelébenlátta a földek közelében.

Bolye Ferenc a kishantosi központ társügyvezetője elmondta: szombat reggel értesítették arról, hogy traktorokkal elkezdték kitárcsázni az őszi búzát, borsót, napraforgót. Közölte: értesítették a rendőrséget és feljelentést tettek. A földpályázaton nyertes gazdák „nincsenek birtokban”, és több bírósági per is folyamatban van, amelyek lezárultáig jogtalan a tevékenységük – tette hozzá.

Ács Sándorné a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. másik ügyvezetője hangsúlyozta: több mint 140 millió forint értékű az a bionövényállomány, amelyet beszántanak. „A bírósági eljárás lezárását követően a nyertes learathatta volna a terményeket, vagyis az új gazdák saját maguknak is kárt okoznak” – tette hozzá.

Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke „a fideszes agresszió egyik csúcspontjának” nevezte a történéseket. „Egyértelmű politikai leszámolásról van szó, mert a fideszes oligarchák még a bírósági döntést sem várták meg, helyette pusztítás, rombolás folyik – fogalmazott.

Ott a politika

Szabó Rebeka az Együtt-PM mezőgazdasági szakpolitikusa szerint mélységesen felháborító és megrázó, ami Kishantoson zajlik. A bérleti joggal kapcsolatos bírósági eljárás ellenére agresszíven lépnek fel és a biominősítésű veteményeket tönkreteszik – mondta.

A név nélkül nyilatkozó nyertes földbérlők elmondták: a jogtalanul elvetett növényeket kiszántják, a földeket jogszerűen használják, és majd az időjárás alakulásának megfelelően eldöntik, mit vetnek bele.

Bitay Márton a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást, de hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik