Belföld

Petőfit kedvelik a legtöbben Fehérváron

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hány otthonban található verseskötet, milyen gyakran olvasnak verseket szabadidejükben a lakosok, milyen felületen teszik azt, illetve ki a kedvenc költőjük.

Felmérés készült a fehérvári lakosok versekhez fűződő szokásairól. Mindezt az Echo Szociológiai Kutatóintézet végezte el, a költészet napja alkalmából.

A kutatás eredményeit ma sajtótájékoztatón ismertették a Fehérvári Civil Központban.

Hazánkban 50 éve, 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, versenyekkel, Versünneppel és versmaratonnal tisztelgünk a tragikus sorsú poéta emléke és a magyar líra előtt.

Az Intézet ez alkalommal a versekhez való viszonyukról kérdezte a fehérvári lakosokat. Március 20. és április 4. között került sor az Alba Radar kutatásra, melynek során az Echo Innovációs Műhely adatfelvételi részlege 300 főt kérdezett meg telefonon.

„Az adatfelvétel során kiderült, hogy a verseskötetek az emberek háztartásában ugyanolyan magas arányban megtalálhatók, mint más könyvek vagy nyomtatványok, 2014-ben a megkérdezettek harmada nyilatkozott úgy, hogy egy-két verseskötete van otthon, további 55 százalékuknál több ilyen kötet is van. A fehérváriak 13 százalékánál teljesen hiányoznak a verseskötetek a háztartásból. Egy korábbi kutatás során már vizsgáltuk ugyanezt a kérdést. Az akkori és a mostani adatok összehasonlításából jól látszik, hogy 2012-höz képest duplájára nőtt azoknak a száma, akiknek az otthonában több verseskötet is található, valamint csökkent azoknak a száma, akiknél egyáltalán nem található ilyen könyv.” – ismertette a kutatás eredményeit Turzó- Németh A. Violetta szociológus.

A toplista

Függetlenül attól, hogy a megkérdezett székesfehérvári lakosok 15 százaléka soha nem olvas verseket, az emberek közel háromnegyedének van kedvenc költője. 2014-ben a székesfehérvári felnőtt lakosok körében a legnépszerűbb költő toronymagasan Petőfi Sándor. Második helyezett lett a népszerűségi listán a költészet napja kapcsán legtöbbet emlegetett József Attila. A népszerűségi „verseny” dobogósa még Ady Endre, a költészete mellett politikai újságírásáról híres költő. A fehérváriak kedvencei között találjuk még többek között Radnóti Miklóst, Arany Jánost, Tóth Árpádot, Vörösmarty Mihályt. A 2012-es kutatás során is Petőfi volt a legnépszerűbb költő, őt azonban akkor Arany János követte a sorban, aki idén 5. lett. József Attila 2012-ben a harmadik volt, Ady Endre pedig a negyedik.

Tudna mondani egy verset?

Végezetül arra kérték a válaszadókat, mondják meg, hogy tudnának-e fejből is verset mondani. A kapott válaszok alapján az irodalomórai memoriterek illetve a rendszeresebb versolvasás nem múlt el nyomtalanul, mert a megkérdezettek 85 százaléka, úgy nyilatkozott 2014-ben, hogy fejből is tud verset mondani, az önbevallás alapján minden ötödik fehérvári több verset is ismer kívülről. A 2012-es kutatási eredményekhez viszonyítva jelentősen nőtt annak a felnőtt székesfehérvári lakosságnak az aránya, akik fejből tudnak verselni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik