Belföld

Jótékonysági hangverseny a Szent Sebestyén templom orgonájáért

Április 21-én folytatódik a Szent Sebestyén templom orgonájának teljes felépítése érdekében szervezett koncertsorozat. A 18 órakor kezdődő jótékonysági hangversenyen fellép Horváth Csaba basszus énekes és Vargha Viktor orgonista. A kiváló akusztikájú templomban többek között J. S. Bach, Mozart, Beethoven, Marchesi, Liszt Ferenc és Rheinberger művei csendülnek fel.

A székesfehérvári Szent Sebestyén templom orgonáját a 100 éve született Gergely Ferenc kétszeres Liszt-díjas és Kossuth-díjas orgonaművész tervezte, ám csak félig épült meg. Jelenleg a templomépület külső felújítása zajlik Nyárai-Horváth István plébános atya munkájával és szervező tevékenységével.

Kovács Jenő órásmester, a köztéri műemlék órák és toronyórák művésze a tornyok felújításának befejező stádiumaként üzembe helyezte az új óraszerkezeteket is. Az építészeti-restaurálási munkákat követi majd az orgonaépítés, s addig is a templomra veti vigyázó szemeit a zeneszerető közönség.

Horváth Csaba 1988-ban született Budapesten. A Weiner Leó Zeneiskolában folytatott tanulmányai után 2012-ben a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett magánének szakon Hormai József növendékeként, jelenlegi tanára Szilágyi Béla.

Visszatérő fellépője a Zuglói Filharmónia koncertjeinek, valamint országos énekversenyek helyezettje, többek között a 2012-ben Székesfehérváron megrendezett Gregor József Országos Énekverseny I. helyezettje. Emellett olasztanár szakon végzett az ELTÉ-n. Legutóbb szintén a székesfehérvári Szent Sebestyén templomban lépett fel a 200 éve született Ybl Miklós emlékére – a mester születésnapjának előestéjén (ápr. 5.) az országos Ybl-bicentenáriumi programok sorában – szervezett emlékkoncert basszus szólistájaként F. Schubert G-Dúr miséjében.

Vargha Viktor 1993-ban született Budapesten. 2012-ben érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban, jelenleg az ELTE Természettudományi Karának földtudomány szakos hallgatója. Zongoratanulmányokat 2003 óta folytat a Józsefvárosi Zeneiskolában Tapasztó Gábornál. 2008 óta orgonál a Szent István Király Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Kecskés Mónika, majd Deák László tanítványaként. A józsefvárosi Szt. József plébániatemplom, illetve a budapesti piarista kápolna orgonistájaként teljesít egyházi szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik