Belföld

A Fidesz-siker kulcsa a Stockholm-szindróma

Az MCP listavezetője lemondott szóvivői posztjáról és a közeljövőben megválik budapesti elnöki tisztségétől is. A pártnak 61 jelöltje szerzett jogot az indulásra, vezetői előzőleg voksok százezreivel kalkuláltak, de végül csak nem egészen kilencezer szavazatot kaptak, aminél elvileg több regisztrált tagja van a pártnak – emlékeztet a lap. Horváth Aladár egyéniben a Józsefvárosban próbálkozott. kétszáz szavazatot – fél százalékot – kapott, kevesebbet, mint négy éve. Egyszerűen felfoghatatlan – így kommentálta a mostani eredményt Horváth Aladár. Biztos volt abban, hogy ha a parlamentbe nem sikerül is bejutniuk, legalább százezer szavazatot kapnak.

Szerinte sok helyen néhány ezer forintért megvették a cigányokat, vagy a közmunka megvonásával zsarolták őket, de ez sem magyarázat az MCP „megsemmisítő vereségére”. Úgy látszik, sikeres a romák elnyomása – jelentette ki Horváth Aladár. Az elnyomottak vonzódnak az elnyomóikhoz, akik a „vegetáció szintjén biztosítják számukra elemi szükségleteiket” – tette hozzá.

A pszichológiában Stockholm-szindrómának nevezik azt a jelenséget, amikor a rabok kötődni kezdenek rabtartóikhoz, és már az elvétve előforduló minimális kedvességért is hálát éreznek. Horváth Aladár szerint nem kizárólag a magyarországi cigányság, hanem a teljes magyar társadalom Stockholm-szindrómában szenved.

Arról, hogy az MCP indul-e az európai parlamenti és az önkormányzati választáson az országos elnökség dönt. Ahogyan arról is, mi legyen a sorsa a párt vezetőjének, Horváth Józsefnek, aki ugyancsak felajánlja lemondását. Horváth Aladár a maga részéről eltökélt abban, hogy ilyen katasztrofális eredmény után semmilyen tisztséget nem vállal az MCP-ben. A későbbiekben legfeljebb a háttérből segíti a munkát – amennyiben lesz ilyen igény, és egyáltalán fennmarad a cigány párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik