Belföld

Az MTA is kíváncsi, miért mennek Londonba a magyarok

Anonim kérdőívet készített az MTA, hogy reaális képet kapjunk az angliai magyarokról.

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival, a SpeakEasy Projecttel társulva készít kutatást a Londonban és Angliában élő, valamint ott dolgozó magyarokról.

A kutatás eredményeit a Menjek/Maradjak londoni epizódjának júniusi bemutatójával egy időben publikálják majd. A kitöltők körében retúr London-Budapest-London repülőjegyet sorsolnak ki.

„Fontosnak tartjuk, hogy minél árnyaltabb képet kapjunk a külföldön hosszabb vagy rövidebb időt töltő magyar állampolgárok társadalmi helyzetéről, külföldre távozásuk okairól és jövőbeli terveikről. Megalapozott kutatási eredmények nélkül nem alakulhat ki érvényes közbeszéd a társadalmi folyamatokról, így a migrációról sem” – állítja Papp Z. Attila, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet igazgatója.

„A Menjek/Maradjak hosszú távú víziójában és különböző szervezetekkel való együttműködésének fókuszában az új mobilitásról való társadalmi párbeszéd előmozdítása és helyzetének árnyalása áll. Azt gondoljuk, hogy a közbeszéd jelenleg még mindig túlságosan terhes az előítéletektől, tabuktól és politikai berögződésektől. Szeretnénk ezen változtatni“ – foglalta össze törekvésük lényegét Józsa László, a sorozat producere.

A kérdőívet itt lehet kitölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik