Belföld

Meghalt Tolna polgármestere

Az 53 éves városvezetőt kedd este váratlanul érte a halál.

Elhunyt Sümegi Zoltán, Tolna város polgármestere – közölte a település jegyzője az MTI-vel.

Ezerné Huber Éva elmondta: az 53 éves városvezetőt kedd este váratlanul érte a halál.
Sümegi Zoltán 2006 óta volt Tolna Fidesz-KDNP-s polgármestere.

Tolna – a legnagyobb város Buda és a Fekete-tenger között

Legalábbis a 16. században így volt. Tolna település már a Római Birodalom idején lakott volt, itt vonult a limes, a határerődítmény egyik szakasza . A latin neve Alta Ripa volt, ami az itt folyó Dunára utal: a Ripa ugyanis partot jelent. Az alta (olaszul magas) a latinban az szemlélődőhöz képesti szintkülönbséget jelentette, vagyis mélyet és magasat is egyszerre. A Mély Part pedig teljesen ráillik Tolna helyzetére. A Limes, az erődítmény pontos helyét a régészek nem tudják megmondani, mert a Duna elmosta időközben, de maradványokra nagy számban leltek. A környéken emellett nagy mennyiségű római pénzt is találtak. Az itteni legkorábbi helyőrség a II. század elején a  ala Siliana civium Romanorum lehetett.

Tolnát említi az 1055-ös Tihanyi alapítólevél is a szépséges Thelena néven. A város a 16. században virágkorát élte, kikötője volt, királyok szálltak meg itt, sőt II. Szulejmán szultán is megszállt itt. 1556-ban írják le utazók Budától a Fekete-tengerig a legnagyobb városként, ami szép teljesítmény. A török uralom őt sem kímélte, 1720-ban német telepesek települtek a településre.

A 19.században több nemesi család is birtokolta (Apponyi, Festetich), ez volt a város másodvirágzása, ekkor épültek a ma is látható ikonikus épületei. Ma 12 000 lakosa van. Fő tere, a Hősök tere az egyik leghangulatosabb kisvárosi tér Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik