Belföld

LMP: aki ujjat húz Lázárral, annak mennie kell

A Lehet Más a Politika szerint a hódmezővásárhelyi szégyenlista ügyében nyert pere is hozzájárult Jóri András adatvédelmi biztos elmozdításához.

Az LMP üdvözli az Európai Bíróság keddi döntését, mely szerint jogsértő volt Jóri András ombudsman 2012-es menesztése– közölte a Lehet Más a Politika tegnap délután a MTI-vel.

A luxsembourgi székhelyű nemzetközi bíróság április 8-ai ítélete szerint Magyarország uniós jogot sértett a biztos felmentésével. Az indoklás szerint a személyes adatok védelméért felelős hatóságok függetlensége megköveteli, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák az adatvédelmi hatóságok megbízatásának időtartamát.

Az LMP – Schiffer András és Ertsey Katalin képviselők által aláírt – közleménye szerint Jóri menesztése politikai bosszú gyanúját veti fel, hiszen hivatali ideje alatt olyan ügyekben tett kifogást, mint a nemzeti konzultáció adatkezelése, vagy épp a hódmezővásárhelyi szégyenlista.

Aki ebben az országban ujjat húz Lázár Jánossal, annak mennie kell – olvasható a zöldpárt nyilatkozatában.

Jóri Andrást 2008 szeptemberében választották meg adatvédelmi biztosnak. A megbízása eredetileg hat évre szólt. A szegedi születésű jogásznak, 2012 januárjában, a biztosi tisztség megszüntetése után kellett távoznia. Az adatvédelemi jogok betartatásáért, a két éve hatályba léptetett új törvény szerint nem egy ombudsman, hanem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik