Belföld

Iskola a városért

Szakmai börze, virágültetés, termékbemutatók és kézműves foglalkozások is szerepeltek az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI által szervezett Esélyegyenlőségi Tematikus Hét programjai között. Az április 7-e és 9-e között rendezett eseményt szerdán egy országos konferencia zárta

Az Esélyegyenlőségi kertben kezdődött az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI Esélyegyenlőségi Tematikus Hete hétfőn Székesfehérváron. Az Alba Plaza előtti területen az iskola diákjai többségi iskolás tanulókkal közösen virágot ültettek és padokat festettek Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész, valamint Zákányi Tamás, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. üzemeltetési igazgatója segítségével. Ezt követően az Alba Plazaban szakmai börzét rendeztek, ahol az iskolában elsajátítható szakmákat, valamint a fiatalok által készített termékeket mutatták be, és kézműves foglalkozásokkal várták az érdeklődőket. Kedden kertészeti munkákkal és a felső tagozatosoknak szóló komplex tanulmányi versennyel folytatódott a programsorozat.

A tematikus hét az „Iskola a városért” konferenciával zárult szerdán. Az ország számos pontjáról érkező, több mint félszáz szakember a speciális szakiskolák többségi szakképzésbe való integrációjáról és a tanulók foglalkoztathatóvá tételéről az elsődleges munkaerőpiacon témakörökben hallhattak előadásokat. Bartyik Mihályné, az Arany János iskola igazgatója és Fülöp Anita intézményegység-vezető mutatta be a szakképzésben tanuló diákok, pedagógusok mindennapjait.

A megjelenteket Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. „Az iskolában folyó magas szintű szakmai munka segíti a sajátos nevelési igényű gyerekek társadalmi beilleszkedését és a munkaerőpiacra való bejutását. A munka folytatásához és fejlesztéséhez azonban szükség lesz az állammal közösen, uniós források bevonásával ennek az intézménynek a felújítására.” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere. Az Arany János iskola kezdeményezésére a 2013-as Szent István Emlékévben egy új díjat alapítottak a Virágos Magyarországért program keretében „…mert közös a világunk…” címmel. „Az elismerés létrehozásához hozzájárult e fehérvári iskola jó példája, hiszen az intézmény pedagógusai és a speciális nevelést igénylő diákjai élen járnak környezetük szépítésében, valamint a székesfehérvári közterületek gondozásában. Azt gondolom, hogy ez nemcsak az integráció terültén, hanem a közösségépítésben is nagyon nagy előrelépést jelent.” – tette hozzá Cser-Palkovics András.

Ma jelenleg Magyarországon közel száz speciális szakiskola, képességfejlesztő speciális szakiskola működik. Mayer Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szakképzési elnökhelyettese köszöntőjében kiemelte, Székesfehérvárról és Fejér megyéről nagyon pozitív a kép a szakképzés területén. „A változó környezethez, a változó társadalmi elvárásokhoz igazítottan nekünk is formálódnunk kell, haladnunk kell a korral. A szakiskolák feladata, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek boldogan éljék meg a mindennapokat, és érezzék, hogy valójában hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak.”

Az „Iskola a városért” országos konferencia szakmai programokkal folytatódott. A résztvevők előadást hallhattak a „Speciális szakiskolák integrációja a többségi szakképzéshez és a tanulók foglalkoztathatóvá tétele az elsődleges munkaerőpiacon” projektről. A munkahelyi gyakorlat kapcsán a MelóDiák Iskolaszövetkezet Észak-dunántúli vezetője, Margitics Ákos,  Hermanné Nagy Veronika, a Hatpöttyös Étterem és Macher Endréné, a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. vezetője számolt be a speciális szakiskolában végzettséget szerzők foglalkoztatási tapasztalatairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik