Belföld

Heisler: „Ha Orbán nem tartja be ígéretét, nincs miről tárgyalni”

A Mazsihisz elnöke bízik abban, hogy a miniszterelnök betartja ígéretét, és abban is, hogy egy normális országban nem történhet meg, aminek most az előkészületei láthatóak.

Heisler Andrást a Klubrádió reggeli műsorában arról kérdezték, hogy elkezdték a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű építését. A Mazsihisz elnöke azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy egy belső adminisztrációs túlkapás volt, ha így van, le lehet állítani az építkezést. Ha a miniszterelnök semmibe veszi saját ígéretét, akkor nincs tárgyalási alap. Orbán Viktor korábban a Mazsihisznek levélben azt írta, hogy az emlékműről húsvét után újra egyeztet a zsidó szervezetek képviselőivel.

Fotó: MTI/Marjai János

Hétfőn még levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamenti választáson aratott győzelemhez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége. Az egész magyarországi zsidóság nevében. A Heisler András elnök, Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató és Tordai Péter elnökhelyettes által aláírt dokumentum úgy fogalmazott: “engedje meg, hogy a magyarországi zsidóság, a zsidó közösség nevében őszintén gratuláljunk ahhoz, hogy (…) a választók akaratából ismételten Ön alakíthatja meg Magyarország Kormányát”. A Mazsihisz vezetői annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a zsidóság félelem nélkül élhet, szabadon gyakorolhatja vallását és vallhatja meg ősei hitét Magyarországon.

Mint írták: “Hisszük, hogy Ön és kormányzata fellép majd az emberi egyenlőség eszméje mellett, fellép az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia minden formájával szemben, különös tekintettel a Holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéseire.” A Mazsihisz vezetői reményüket fejezték ki, hogy “az évszázados hagyományoknak megfelelően” közjogi státuszuk változatlan marad, és “a parlamentben nem hoznak a jövőben sem olyan döntést, amely megzavarná azt a harmonikus viszonyt, amely biztosította minden itt élő zsidónak az identitásválasztás szabadságát”.

Kedd este tüntetők lebontották azt a kordont, amelyet a német megszállás áldozatainak tiszteletére emelendő, a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű talapzata köré állítottak az építők. Azóta őrséget állnak az ellenzéki pártok aktivistái. Így akarják megakadályozni a német megszállás áldozatainak tervezett emlékmű építését. Az Origo szerint közben reggel rendőrautó jelent meg a téren. Mára egyébként újabb demonstrációt ígértek az emlékmű felállítása ellen tiltakozók. A szocialisták pedig sajtótájékoztatót tartanak Erőfitogtató emlékmű címmel a tervezett emlékmű helyénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik