Belföld

Az utolsó külföldi választási urna is megérkezett

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 04. 09. 14:30

Szerda reggelre 96 külképviselet urnái már rendben eljutottak az NVI-hez, utolsóként Hanoiból érkezett meg a 22 voksot tartalmazó urna. A külképviseleteken összesen 24 059 választópolgár adta le szavazatát.

Az átjelentkezőket szortírozzák

Az NVI munkatársai a tervek szerint pénteken bontják fel valamennyi urnát, mert bár már most rendelkezésre állnak, de az NVI-ben egyelőre az átjelentkezéssel szavazó választópolgárok szavazatait szortírozzák egyéni választókerületek szerint.

(Az országgyűlési választás előtt 128 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak voksolni, ezek a választópolgárok átjelentkezéssel szavazhattak egy másik magyarországi településen, az ő voksaikat hétfőn vitték az NVI-be.)

Pénteken bontják a külképviseleti urnákat

Az NVI-ben pénteken felbontják a külképviseleti urnákat és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, azután – az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt – eljuttatják őket a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait bekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.