Belföld

Megszűnik a Milla

A Milla története már lezárult – ezzel a címmel jelent meg írás az egyesület honapján, ahol az is olvasható, hogy „miután a Milla mozgalmi szerepet már több mint egy éve nem játszik és a belőle kinövő egyesületben pedig már közel egy éve nem zajlik valós tevékenység, annak a látszatnak a fenntartása, hogy a Milla még létező entitás, vagy annak a hamis látszatnak a táplálása, hogy a Milla az ellenzéki összefogás CÖF-je nemcsak alaptalan, hanem méltatlan is”.

Ilyen körülmények között az Egyesület létezése mellett nem szólnak érvek – írják. A március 29-én közgyűlést tartani összegyűlt tagok formális döntést ugyan nem hozhattak, de egyetértettek azzal a több tag részéről már korábban többször megfogalmazott felvetéssel, hogy az Egyesületet indokolt megszüntetni.

A Milla története lezárult, a tanulságok levonása – mindannyiunk közös felelőssége – megkerülhetetlen lesz április 6-a után – zárják írásukat a szervezők.

A Milla az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoportból nőtt ki, majd az Együtt 2014 megalapításánál ügyködött.

A Milla tündöklése

A Milla legnagyobb dobása a 2012. március 15-i budapesti tüntetés volt, melyen egyes források szerint 20 ezren, mások szerint 100 ezren vagy még többen vettek részt. A tüntetésre rászervezte magát egy szélsőjobboldali tömegrendezvény is. 2013-ban más sokkal kevesebb ember csatlakozott a Milla-tüntetőkhöz, ott hangzott el Tamás Gáspár Miklós filozófustól a felvetés, hogy bojkottálnia kéne az ellenzéknek a 2014-es választást, mert az eredményt már „előre megírták”. A millás Juhász Péter az Együtt 2014 társelnöke lett, és akkor mondott le pozíciójáról, amikor kiderült, Gyurcsány Ferenc is rajta lesz a közös listán. „Miközben a demokratikus ellenzék pártjainak összefogása szerintem is elkerülhetetlen és támogatnám, azonban a kirajzolódó konstrukció számomra nem vállalható. Meggyőződésem szerint, egy ilyen megoldás nem növeli a kormányváltás és a korszakváltás esélyét.” indokolta döntését. Pillanatkép a 2012-es Milla-tüntetésről:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik