Belföld

Jön a 3. Orbán-kormány: miniszteri csereberék

A lap munkatársa hétfőn egymásnak ellentmondó információkat hallott Orbán Viktor harmadik kormányáról még a kormányhoz közeli forrásokból is. Az biztos, hogy Balog Zoltán marad az emberi erőforrások minisztere, és az oktatás, a kultúra és az egészségügy mellé megkapja még a nemzetpolitikai államtitkárságot is. Az államtitkárai között nagy változások lehetnek. Doncsev András kulturális államtitkár lehet Halász János helyett, akire esetleg Debrecen városvezetésében vár szerep. A Népszabadság szerint Hoffmann Rózsát Hoppál Péter, Szócska Miklóst Zombor Gábor válthatja. Visszatérne Brüsszelbe Hölvényi György, az egyházügyi államtitkárságra Vejkey Imre aspirálhat. Soltész Miklós szociális államtitkár a helyén maradhat.

Rogán valami lesz

Pintér Sándor – noha ment volna – belügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter marad, de nem kizárt, hogy újra lesz külön Pénzügyminisztérium. Ez esetben Varga Mihályé lenne a PM, és Rogán Antal a gazdasági tárca élén bizonyíthatna – ezt a verziót a lapnak nem erősítették meg. Rogán – egy másik forgatókönyv szerint – cserél Lázár Jánossal, és a miniszterelnökségi államtitkár ismét parlamenti frakcióvezető lesz. A cserét állítólag maga Lázár János kérte, aki más források szerint továbbra is a kancelláriaminiszterség várományosa. Korábban Kósa Lajost is esélyesnek nevezték a parlamenti frakció vezetésére, de juthat közigazgatási államtitkári vagy miniszteri bársonyszék is.

Martonyi János távozása után egy – eddig ismeretlen – karrierdiplomatát emlegetnek, de a lap forrásai szerint Szijjártó Péter külpolitikai és külgazdasági államtitkár is befutó lehet. Navracsics Tibor annak dacára a legesélyesebb az uniós biztosi posztra, hogy a Fidesz–KDNP EP-listáját állítólag nem a jelenlegi igazságügy-miniszter vezeti majd. Hende Csaba honvédelmi és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter távozásáról egyre határozottabban hallani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik