Belföld

Ybl csodálatos lépcsői

Ünnepi koncerttel kezdődött, majd megemlékezéssel és koszorúzással folytatódott a Székesfehérvári Ybl Napok 2014 programja.

Ybl Miklós (1814-1891) nagy magyar építész, Székesfehérváron született, az egykori Fazekas utcában (ma Ybl Miklós utca). Itt élte életének első tizenegy évét. Bécsi, párizsi tanulmányai előtt a Ciszterci Rend iskolájában tanult. A tisztelgő szülőváros a székesfehérvári bicentenáriumi eseménysorozatot az április 6-i születési évforduló előestéjén ünnepi hangversennyel nyitotta meg a felsővárosi Szent Sebestyén templomban. A megemlékezések sora tisztelgő főhajtással folytatódott hétfőn az Ybl Miklós lakótelepen 2005 óta álló, Ybl-szobor előtt, ahol a szakmai szervezetek mellett megjelentek az egykori Ybl Miklós Magyar Királyi Főreál Gimnázium volt diákjai, a Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodájának gyermekei, valamint a lakótelepen élők és a város más részeiből érkezett érdeklődők is.

A Corpus Rézfúvós Kvintett rövid műsorát követően Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. „Ybl Miklós és Székesfehérvár kapcsolata mindenképpen sajátos. Az építész sokszor és sok helyen emlékezik vissza a városra, a családjára, az itt töltött évekre. A gyermekkor meghatározó minden ember életében, és ebben az évben nekünk, fehérváriaknak jutott az a különleges feladat, hogy úgy emlékezzünk Ybl Miklósra, mint egy székesfehérvári kisgyermekre, diákra. Ez adja meg a kapcsolat jelentőségét.”  Székesfehérvár polgármestere kiemelte: „Az emlékezés mellett feladatunk és felelősségünk is van, hiszen itt van az építészt ábrázoló szobor a nevét viselő lakótelep szívében. A mai ünnepre megszépült alkotás és a híres, magyar építész emléke méltó környezetet kíván. A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. szakembereinek köszönhetően a kis terület rendezése már megkezdődött, és a munkák a következő hetekben is folytatódnak. Számunkra fontos, hogy tettekkel is odaálljunk egy-egy ügy támogatása mellé, többek között az épített környezetet szépítő rendelkezésekkel” – tette hozzá Cser-Palkovics András.

A polgármesteri köszöntőt követően Fejér megye főépítésze, Igari Antal emlékezett meg Ybl Miklósról. Mint elmondta, a mostani lakótelep területén állt az Ybl-család háza és annak udvara lehetett a mai óvoda udvara. Az 1814. április 6-án született Ybl kisgyermekként talán pont ugyanott épített homokból, vagy fakockából várat, ahol a mostani kicsik játszanak. Ybl munkái nemcsak Budapesten láthatóak (Operaház, Szent István Bazilika, Várkertbazár), hanem a székesfehérvári Vörösmarty tér házai, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély és a lovasberényi Cziráki-kastély is őrzik keze
nyomát. Igari Antal szólt arról is, hogy a nagy magyar építészről a székesfehérvári Ungvári Lajos készített szobrot 1965-ben. Az alkotás negyven éven át az Ybl Miklós Általános Iskola előtt állt, majd 2005-ben, az intézmény megszűnését követően került az Ybl Miklós lakótelepre, az egykori szülői ház helye közelébe.

Székesfehérváron Ybl nevét lakásszövetkezet, utca és lakótelep is őrzi, de egykor egy nagyhírű gimnázium is viselte ezt a nevet. A hétfői ünnepségen jelen voltak az Ybl Miklós Magyar Királyi Főreál Gimnázium egykori diákjai, akiknek korelnöke, Takács László idézte fel az iskolában töltött diákéveket. Majd több mint félszáz évet átugorva az időben, a legfiatalabbaké lett a főszerep. A Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodájának kisgyermekei színes műsorral készültek, az építésről és az óvodáról szóló énekeket, verseket adtak elő.

Az ünnepség néma főhajtással zárult, ahol a város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester és Gyóni András, a körzet önkormányzati képviselője koszorúzott. Virágot helyezett el a Fejér Megyei Építészek Kamarája, a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara, az ARÉV Baráti Kör, a Jáky Alapítvány, a Belvárosi I. István Középiskola Jáky József Tagintézménye, valamint a Székesfehérvár Turizmusáért Egyesület képviselői is.

A 2014 Ybl Bicentenárium – Magyar Építészet Éve és ennek keretében a Székesfehérvári Ybl Napok 2014 programsorozat számos eseménnyel várja majd az érdeklődőket egész évben. Többek között konferenciák, kiállítások, koncertek, épületbemutatások is lesznek országszerte. Fejér megyében április 18-án, pénteken 12.00 órakor nyílik kiállítás Ybl csodálatos lépcsői címmel a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik