Belföld

Német kormányszóvivő: a nagy többség különleges felelősséggel jár

A nagy parlamenti többség különleges kormányzati felelősséggel jár - emelte ki a német kormányszóvivő hétfői berlini tájékoztatóján a magyarországi választások eredményével kapcsolatban.

Steffen Seibert újságírói kérdésre elmondta: az előzetes választási eredményekből már látszik, hogy a Fidesz ismét nagy törvényhozási többségre támaszkodva kormányozhat, ebből pedig a német kormány álláspontja szerint az a “különleges felelősség” adódik, hogy a többséggel “mértékkel, visszafogottsággal és az alkotmányos alapelvek iránti érzékenységgel” kell élni.

A Jobbik eredményével kapcsolatban megjegyezte, hogy a “szélsőjobboldali” párt valószínűleg “nagyon erősen” szerepelt a választáson.

“A német kormány nem kívánja pártok eredményét külön kommentálni, ugyanakkor az a meggyőződése, hogy Európát a sokszínűség, a tolerancia és a másként gondolkodók iránti tisztelet értékei köti össze. Ezért  nincs hely a szélsőségességnek Európában, az antiszemitizmusnak, vagy például a romaellenességnek pedig végképp nincs” –  jelentette ki Steffen Seibert arra az újságírói kérdésre, hogy a német kormány miként kommentálja a választások eredményét, különös tekintettel a Jobbik előretörésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik