Belföld

Gyermekmeghallgató helyiséget adtak át a Szegedi Törvényszéken

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 04. 07. 13:10

Az áldozatként, tanúként kikérdezett gyermekeknek a bírósági eljárások okozta stresszt csökkenti az a meghallgató helyiség, melyet hétfőn adtak át a Szegedi Törvényszéken.

Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke elmondta, az Országos Bírósági Hivatal gyermekközpontú igazságszolgáltatás programjának keretében minden nagyobb járásbíróságon ki kell alakítani olyan helyiséget, amely barátságos környezetével lehetővé teszi, hogy a bűncselekmények áldozatává vált vagy azt szemtanúként követő gyermekek számára minél kisebb lelki terhet jelentsen a történtek felidézése.

A Szegedi Törvényszéken pályázati forrásból alakították ki gyermekmeghallgató szobát, ahol a rideg hivatali helyiségek helyet játékok között tudják kikérdezni a gyermekeket – közölte az elnök.

Hozzátette: a szobát előreláthatólag nem csak büntetőügyek során használják majd, polgári ügyekben eljáró bírák gyermekelhelyezési vagy elmérgesedett bontóperek esetén is itt kérdezhetik ki a fiatalokat.

Tárkány-Szűcs Babett közölte, az első negyedévben a törvényszéken az ügyészség 21 esetben kezdeményezte gyermek tanúkénti meghallgatását, tizenhárom esetben már meg is hallgatták őket a nyomozási csoport bírái.

Urbán Zoltán, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója emlékeztetett rá, 2005-ben az országban elsőként a szegedi rendőrkapitányságon alakítottak ki gyermekmeghallgató helyiséget.

Az elmúlt, csaknem egy évtized tapasztalatai azt mutatják, a gyermekkorú tanúk a barátságos környezetben, játékok, foglalkoztató füzetek között jóval oldottabban tudják előadni a velük történteket, nem okoz számukra akkora traumát az eljárás, mintha hatósági helyiségben kérdeznék ki őket – közölte az alezredes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.